Sluga Božji Josip Lang-naš sugrađanin

30.10.2011. Zagrebački biskup Josip Lang posebno je vezan uz naš grda i našu župu, a njegov spomendan slavimo uz blagdan Svih Svetih


Sluga Božji Josip Lang, zagrebački biskup, prijatelj sirotinje i dobrotvor, čiji spomendan slavimo uz blagdan Svih Svetih, posebno je vezan uz naš grad i našu župu.  Rođen je 25. siječnja 1857. u Lepšiću kod Ivanić-Grada, ali je djetinjstvo proveo u Novakima (župa Petrovina), gdje je njegov otac Karlo bio mlinar. Karlo Lang preminuo je mlad, u svibnju 1864, i kao prvi pokojnik pokopan je na današnjem jaskanskom groblju. Njegov grob sa spomenikom i danas stoji u uglu našega groblja. Za sobom je ostavio udovicu Mariju s petero djece. Uz Josipa kasnije se proslavio i njegov mlađi brat Milan Lang (Volavje, 1863-Samobor, 1953), legendarni samoborski učitelj. 
Osnovnu školu Josip Lang, od milja zvani „Pepek“, polazio je u Jastrebarskom. Svaki dan pješke je iz Novaka odlazio u školu, četiri kilometra u jednom smjeru pa četiri kilometra u drugom. Dijete bez oca, bio je štićenik učitelja i ravnatelja Luke Vranka, čovjeka izuzetno zaslužnog u povijesti prosvjete i kulture našega grada. Kad bi „Pepeka“ u Jastrebarskom zatekla oluja ili jaka kiša, ostao bi u Jaski i prenoćio kod Vrankovih. Često se hranio kod jaskanske obitelji Štetner. Zanimljivo da je u isto vrijeme jaskansku školu, viši razred, polazio i Antun Bauer (1856-1937), sin grofovskog špana, kasniji zagrebački nadbiskup. Posebno je dirljiva priča o njihovom prijateljstvu, kada je Bauer prilikom jednog službenog fotografiranja u školi siromašnom Langu posudio svoj kaputić. Mali „Pepek“ je osobito rado i često posjećivao svetišta Marije Snježne u Volavju i Gospe Karmelske u jaskanskom franjevačkom samostanu. U Jaski je Josip Lang završio tri razreda pučke škole, a četvrti razred već je polazio u Zagrebu, gdje je završio i gimnaziju.
Bogosloviju je studirao u Rimu i doktorirao na papinskom sveučilištu Gregorianum. Za svećenika je zaređen 1883. u Zagrebu. Bio je kapelan u Zlataru, a od 1885. duhovnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu, duhovnik i propovjednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa te župnik katedralne župe svete Marije na Dolcu. Trajno zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a 1914. pomoćnim zagrebačkim biskupom. Stalno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio obilnu duhovnu i materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti. Jednom je usred Zagreba za snježne vijavice skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svjetionik svoga vremena, omiljeni propovjednik i ispovjednik, objavljivao je članke u „Hrvatskom učitelju“ i „Kršćanskoj školi“.
Josip Lang preminuo je 1. studenoga 1924. u Zagrebu i pokopan je u crkvi svete Marije na Dolcu. Narod je Josipa Langa poštivao kao sveca i u Rimu se vodi postupak za njegovo proglašenje blaženim. U Zagrebu djeluje Zaklada „Biskup Josip Lang“ za stare, bolesne i napuštene osobe, koju su osnovali i vode je oci isusovci (http://www.zbjl.hr/), a zagrebački bogoslovi već 40 godina izdaju i uspješno uređuju „Vjesnik biskupa Langa“.
Datum Langove smrti prilika je za molitvu da Novaki, Volavje, Jaska i Crkva u Hrvata uskoro dobiju novog blaženika i sveca. Ako ovih blagdanskih dana posjetite jaskansko groblje, zastanite kraj groba njegovog oca, u krajnjem lijevom uglu, odmah uz sjevernu ogradu, i pomolite se za dušu Karla Langa, za cijelu obitelj Lang i za zagovor Sluge Božjeg Josipa Langa, koji bez sumnje budno bdije i moli nad gradom i krajem svoga djetinjstva.

TAGOVI | Nino Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!