"Dobri čovjek Bažulek" osvojio Karlovac

07.02.2018. U petak, 2. veljače pao je prvi ovogodišnji snijeg, a hit-predstava "Dobri čovjek Bažulek" Nine Škrabea, u režiji Georgija Para, premijerno je izvedena u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom


"Bažulek" je nastao u suradnji zagrebačkog kazališta KNAP i karlovačkog Zorin doma, a u Zagrebu je premijerno izveden 16. prosinca 2017. Sada će u "Bažuleku" moći uživati i karlovačka publika, a u planu su i brojna gostovanja diljem Hrvatske te nastup na Gumbekovim danima u Histrionskom domu u Zagrebu, u subotu 17. ožujka 2018. U KNAP-u je "Bažulek" na rasporedu 10. i 24. veljače, a u Karlovcu se priprema specijalna fašnička izvedba, 13. veljače, s obavezno maskiranim gledateljima i fašničkim maskenbalom do zore.

Na karlovačkoj premijeri brojna je publika gromoglasnim aplauzom pozdravila glumce Ana-Mariju Percaić, Ivu Šimić, Giulija Settima i Ninu Pavlekovića te naročito "Bažuleka" Mladena Vasaryja. Na kraju predstave ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan uručio je autoru Nini Škrabeu prigodan poklon u čast 50. obljetnice njegovog umjetničkog djelovanja, a poklon je dobio i redatelj Georgij Paro koji ovom predstavom proslavlja 60 godina redateljske karijere. Legendarni redatelj Georgij Paro režirao je više od 150 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu, a uvijek je posebno bio vezan za Karlovac u kojem je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon premijere "Bažuleka" gradonačelnik Karlovca Damir Mandić predao je Georgiju Paru Medalju grada Karlovca za njegov pedagoški i umjetnički doprinos kulturi i razvoju kazališta u Karlovcu.

Na premijeri "Bažuleka" u Karlovcu bile su i članice Kazališta Škrabe iz Jastrebarskog, glumice Višnja Polojac i Jasmina Mihalić, redateljica Klementina Škrabe i kostimografkinja Sandra Brkljačić te brojni Žumberčani u narodnim nošnjama, na čelu s predsjednikom Žumberačkih uskoka Milanom Radićem i tajnikom Željkom Hranilovićem. Nino Škrabe i Georgij Paro svojeg su "Bažuleka", naime, posvetili Žumberku i Žumberčanima. "Bažuleka" je u Karlovcu s velikim zadovoljstvom pogledao i Vladimir Mikšić, nekadašnji omiljeni ravnatelj jaskanske osnovne škole i škole na karlovačkoj Baniji, glasoviti nogometni sudac, Karlovčanin s Turnja i veliki prijatelj Nine Škrabea. Ninu Škrabea posebno je razveselio i dolazak na premijeru "Bažuleka" Marijane Horvatić rođene Milčić, koja je kao prognanica iz Mostanja ratnih dana boravila u Jaski i 1991. nastupila u jaskanskoj božićnoj predstavi "Isus u snack baru", premijerno izvedenoj za vrijeme opće i zračne uzbune.

K.Š.

TAGOVI | Zorin dom Karlovac

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!