Dr Andrej Maček posjetio Jasku i Dolinu kardinala

30.06.2016. Kao gost Ogranka Matice hrvatske Jastrebarsko, sin Jaskanca Vladka Mačeka posjetio je Jastrebarskom, Krašić i Pribić

Dr Andrej Maček, sin velikana hrvatske povijesti, Jaskanca Vladka Mačeka, za boravka u Hrvatskoj, u pratnji supruge Louise posjetio je Jastrebarsko, kao gost Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i svojeg bliskog prijatelja Nine Škrabea, s kojim je napisao vrijednu i hvaljenu knjigu “Maček izbliza” (1999).
Od 1947. dr Maček živi u SAD-u, gdje je na sveučilištu Georgetown završio studij fizike, kemije i fizikalne kemije. Kao stručnjak za područje sagorijevanja, termodinamike i kinetike radio je, uz ostale, i za američko ministarstvo obrane, Nacionalni ured za standarde i za NASA-u te predavao na nekoliko sveučilišta. U naš grad dr Maček dolazi redovito od godine 1992, kada je na mjestu rodne kuće Vladka Mačeka postavljena spomen-ploča te narednih godina, kada je Vladko Maček u Jaski dobio i svoju ulicu, bistu i spomen-sobu u Gradskom muzeju, a svake godine njegov se rođendan obilježava i slavi službenim gradskim praznikom, “Danom Vladka Mačeka”.
Ove godine dr Andrej Maček poželio je posjetiti “Dolinu kardinala” jer je i osobno dobro poznavao dvojicu najvećih sinova Crkve u Hrvata, blaženog Alojzija Stepinca i Slugu Božjeg Franju Kuharića. Njegov ljubazni domaćin bio je načelnik Općine Krašić, Josip Petković Fajnik, ujedno i potpredsjednik Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije.
U Krašiću je dr Maček svečano primljen u općinskoj vijećnici, a načelnik Josip Petković Fajnik tom prilikom iskazao mu je srdačnu dobrodošlicu i uručio mu prigodne poklone. Nakon toga gosti su razgledali krašićku župnu crkvu Presvetog Trojstva i župni dvor sa spomen-sobom blaženog Alojzija Stepinca, mjesto mučenikovog zatočeništva i smrti. Andrej Maček prisjetio se u razgovoru s krašićkim časnim sestrama svojeg posljednjeg susreta s budućim hrvatskim svecem, u svibnju 1945, kada je obitelj Maček pred komunističkom čizmom morala napustiti Zagreb i Hrvatsku. Vidno ganut, Andrej Maček, koji je godine rata (1941-45), od svoje 15. do 19. godine proveo u ustaškoj internaciji, zapisao je u Stepinčevoj sobi u knjigu dojmova ove riječi: “Teško je zamisliti da je taj svetac bio prijatelj mog oca, a još teže da sam imao čast stisnuti mu ruku u svibnju 1945.”
U Kuharićevom Pribiću goste je dočekao domaći župnik Stjepan Dijaneš, koji im je predstavio svoju župu i pribićku župnu crkvu svetog Siksta. Andrej Maček oživio je svoja sjećanja na drage susrete s kardinalom Franjom Kuharićem, u Washingtonu i Zagrebu, a posebno na 15. svibnja 1996, kada je kardinal Kuharić predvodio veličanstveni sprovod Vladka Mačeka na zagrebačkom Mirogoju.
Dr Andrej Maček već je u više navrata Ogranku Matice hrvatske u Jastrebarskom poklonio niz vrijednih dokumenata iz baštine svoga oca, pohranjenih u spomen-sobi Vladka Mačeka (Gradski muzej Jastrebarsko), a to je učinio i ovaj put kada je dokumente preuzela predsjednica Ogranka Klementina Škrabe. Dogovorena je i suradnja jaskanskog Ogranka Matice u opremanju spomen-sobe Vladka Mačeka u Kupincu.
M.H.

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!