"Goli carevi" Sonje Zubović

22.10.2015. U ponedjeljak 19. listopada u srcu Zagreba, u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj ulici, predstavljena je knjiga "Goli carevi", nova uspješnica poznate književnice, porijeklom Jaskanke, Sonje Zubović

Slijeva: Miroslav Mićanović, Sonja Zubović, Mladena Gavran, Robert Kurbaša, Miro Gavran i Klementina Škrabe

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, knjižnica je bila puna Sonjinih prijatelja i poklonika, a među njima su bili i zamjenik gradonačelnika Sonjinog rodnog grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom u čijem je radu Sonja vrlo aktivna, Klementina Škrabe, nadaleko slavni književnik Miro Gavran, primabalerina zagrebačkog HNK Mirna Sporiš, dramska umjetnica Mladena Gavran i mnogi drugi.

Zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar i književnica Sonja Zubović

O knjizi je govorila urednica Diana Kučinić, nekoliko priča iz knjige odlično je pročitao dramski umjetnik Robert Kurbaša, a riječi hvale o Sonjinoj prozi izrekao je majstor hrvatske kratke priče, književnik Miroslav Mićanović.
"Goli carevi" sastoje se od dvadeset i četiri priče namijenjene odraslim čitateljima (Sonja Zubović jednako je uspješna i kao književnica za djecu i mlade), a o knjizi njezina urednica Diana Kučinić kaže: "Ove priče opisuju životne trenutke, sadržajem i likovima posve različite, a opet jednako gole u spoznaji. Bez obzira na to je li riječ o ljubavničkom odnosu, prijateljskom ili naprosto odnosu među ljudima, u svakoj se priči nakraju ogoljuju dvije najveće životne istine: ljubav i radost. Lako i pitko, bez mudrovanja Sonja Zubović u svakoj nas priči suočava s prepoznatljivom životnom situacijom, dopuštajući da svaki goli trenutak postane i dio naše najveće spoznaje – samoga sebe."
Na kraju se prisutnima obratila i autorica Sonja Zubović, zahvalivši svima na dolasku, uz posebnu zahvalu autorici naslovnice knjige, Teni Pezdevšek te svojem suprugu Ladislavu, kojem je knjiga i posvećena. O "Carevima" je Sonja rekla: "Kratka priča mora biti moćna i zato mi je bila izazov. Čitatelji će prosuditi jesam li u tome uspjela, ali sigurna sam da će se uz ovu knjigu i nasmijati, a možda će im i pomoći u osobnim situacijama."

Slijeva: Robert Kurbaša, Sonja Zubović, Miroslav Mićanović i Diana Kučinić

Sonja Zubović u svojoj je spisateljskoj karijeri dobila brojne nagrade i priznanja, a njezina prozna djela i zbirke poezije prevedena su na bugarski, esperanto, engleski i slovenski.  Članica je Društva hrvatskih književnika, a u svojim djelima sve više i češće mogu se naći i djelići njezinog odrastanja i mladosti povezanih uz Jastrebarsko kojem se uvijek rado vraća i u kojem se uvijek osjeća kao kod kuće.
K.Š.

TAGOVI | Sonja Zubović

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!