Otkrivena spomen-ploča pjesnicima Jovanu Hraniloviću i Mihovilu Nikoliću

01.10.2018. U subotu, 22. rujna, u organizaciji Grkokatoličke župe Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama te ogranaka Matice hrvatske u Drnišu i Jastrebarskom, u Drnišu i obližnjim Kričkama održana je svečanost u čast hrvatskih pjesnika Jovana Hranilovića i Mihovila Nikolića.

Jaskanci ispred otočića Visovca

Prvi dio programa održan je u Gradskoj vijećnici u Drnišu. Brojni prisutni Drnišani te njihovi gosti upoznati su sa životom i djelom dvojice pjesnika, sinova grkokatoličkih svećenika i povijesti grkokatolika na širem drniškom području. Na početku je prisutne pozdravio otac Milan Stipić, grkokatolički župnik u Jastrebarskom i Kričkama, glavni pokretač ovog događanja. O djelovanju Ogranka Matice hrvatske u Drnišu govorio je predsjednik Stipe Ramljak, a o Matici u Jastrebarskom predsjednica jaskanskog Ogranka Klementina Škrabe. O povijesti grkokatolika i Grkokatoličke crkve u drniškom kraju i Dalmatinskoj Zagori govorili su maturant drniške gimnazije Ivo Ćevid, inženjer Ivo Mišur iz Vrlike, kancelar Križevačke eparhije Livio Marijan i župnik u Mirlović Zagori, fra Ivan Čupić.

fra Stojan Damjanović priča Jaskancima o povijesti i sadašnjosti Visovca
"Javor" u gradskoj vijećnici u Drnišu

Književnik i član predsjedništva Matičinog ogranka u Jastrebarskom Nino Škrabe govorio je o značaju Jovana Hranilovića i Mihovila Nikolića u povijesti hrvatske književnosti, o sličnostima i razlikama između Drniša i Jastrebarskog te o važnosti povezivanja ta dva kraja Lijepe naše. Književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač naglasio je važnost održavanja ovakvih događanja te o potrebi stalnog podsjećanja na značajne hrvatske pjesnike kao što su Hranilović i Nikolić, rođeni u istoj kući, a tako oprečni u svojim stajalištima o književnosti i u svojim književnim opusima.  

drniška vijećnica ispunjena do posljednjeg mjesta
otkrivena spomen-ploča

Jovan Hranilović, grkokatolički svećenik, književnik i kritičar rođen je 18. prosinca 1855. u Kričkama gdje mu je otac Nikola, "Ilirac, u to vrijeme bio župnik. Pisao je i prevodio pjesme, pripovijetke, političke i književne rasprave, polemike i studije te ih objavljivao u razdoblju od 1873. do smrti (Novi Sad, 1924). Bio je predvodnik "starih", zagovornik "zdravog realizma", jedan od najdosljednijih i najupornijih predvodnika tradicijske odgojno-prosvjetne uloge književnosti temeljene na kršćanskim načelima. Njegovo najznačajnije djelo su sjajne "Žumberačke elegije" (1886) koje je ispjevao dok je bio župnik u Žumberku, rodnom kraju svog oca. Bio je urednik "Obzora" od 1898, a od 1899. do 1900. urednik "Vijenca".
Pjesnik Mihovil Nikolić, sin župnika u Kričkama, rođen je 29. srpnja 1878 (ove godine slavimo dakle 140. obljetnicu njegovog rođenja). Bio je dugogodišnji ravnatelj Osiguravajuće zadruge Croatia (1909–41), jedan od utemeljitelja Društva hrvatskih književnika (1900) te predsjednik Matice hrvatske (1945–1949). Suptilni poeta, bliski prijatelj Vidrića, Domjanića, Kranjčevića, Matoša i Dežmana, objavio je nekoliko pjesničkih zbirki u duhu impresionističkog pjesništva, karakterističnog za razdoblje moderne te lirsku novelu "Vjeručka: posljednje poglavlje" (1914). U zagrebačkom HNK-u 1905. izvedena mu je jednočinka "Razbijeni sni". Supruga mu je bila glumica zagrebačkog HNK Vera Hržić (rođena u Jastrebarskom), a preminuo je 1951. u Zagrebu.

Želimir Hrković

U glazbenom dijelu programa u Drnišu nastupili su Gradsko pjevačko društvo "Javor" iz Jastrebarskog pod ravnanjem Katarine Rončević te Gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša pod vodstvom Jelene Prpe. Pjesme Jovana Hranilovića govorili su prvak Kazališta Škrabe Želimir Hrković i "žumberačka ruža" Alenka Crljenica, dok su stihove Mihovila Nikolića recitirale drniške gimnazijalke Petra Marin i Angela Potušek. Kroz program je vodila Antonija Tomić, a među uzvanicima bila je i zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić te mnogi svećenici drniškog kraja.

organizatori programa (slijeva) Milan Stipić, Nino Škrabe, Božidar Petrač i Stipe Ramljak

S hrvatskog sjevera pristigli su brojni uglednici, među njima član Predsjedništva jaskanske Matice, poznati slikar Josip Falica, predsjednik Udruge policije branitelja Jastrebarsko Ivan Hodak, predsjednik udruge Žumberački uskoci Milan Radić, predsjednik KUD-a "Marko Vukasović" iz Samobora Janko Jelenić, predsjednik udruge "Ruralno srce Plešivice" Milan Ivančić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plešivica Franjo Jagunić, književnica Sonja Zubović, karlovački novinar Josip Grdina i mnogi drugi.
Na zgradi obnovljenog župnog dvora u Kričkama, kraj kojeg se nalazi crkva koja se također obnavlja zahvaljujući nastojanjima oca Milana Stipića te bi do kraja godine trebala biti pod krovom, spomen-ploču Jovanu Hraniloviću i Mihovilu Nikoliću otkrili su Božidar Petrač i Livio Marijan, a svi prisutni pridružili su se Gradskom pjevačkom društvu "Javor" u izvođenju pjesme "Moja domovina". Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

"Javor" u Kričkama prije otkrivanja spomen-ploče

Pedesetak članova Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Gradskog pjevačkog društva "Javor" i Žumberačkih Uskoka doputovalo je u Drniš iz Jastrebarskog autobusom, a putem su posjetili otočić Visovac na rijeci Krki gdje ih je sa znamenitostima tamošnjeg franjevačkog samostana, crkve i muzeja upoznao fra Stojan Damjanović.

Alenka Crljenica

Ovakve svečanosti i susreti na najbolji mogući način pokazuju koliko su Matica hrvatska i njezini ogranci vrijedni i važni u očuvanju hrvatske baštine i širenju kulture te koliko Matičini ogranci mogu doprinijeti povezivanju hrvatskog sjevera i juga. Drnišani i Jaskanci već su počeli dogovarati nastup drniškog zbora "Neuma" u Jastrebarskom, a u planu je i razmjena gostovanja Kazališta Škrabe iz Jastrebarskog i Kazališne družine Mali meštar iz Drniša.

MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!