Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika

17.11.2016. Hvarsko pučko kazalište izvesti će u utorak 22. studenog u 19 sati u župnoj crkvi sv. Nikole u Jastrebarskom svoju legendarnu predstavu, "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika"

Predstava "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" igra se prema zapisima iz 15. stoljeća, uvijek u crkvama, a režirao ju je prerano preminuli glasoviti hrvatski redatelj, Hvaranin Marin Carić. Priča o svetom Lovrincu govori o vječnoj tematici smisla života i vrijednosti moralnih načela u vremenu duhovne i gospodarske krize. Kritičarka Marija Grgičević o predstavi je rekla: "Neugasivom je vedrinom zasjala ova predstava iz riznice kazališne baštine... Jednostavnost njezine poetike, u kojoj je bilo mjesta i za izvornu naivnost i nenametljivu ironiju, osvaja neugasivom vitalnošću istinske kreativnosti, koja kao da iz drevnih daljina donosi ohrabrenje i nadu."   

Jaskanci ovu kultnu predstavu mogu pogledati u župnoj crkvi sv. Nikole te se uvjeriti zašto ona plijeni pozornost i dobiva pohvale već skoro 50 godina od Hvara, Gradišća i Pariza pa sve do Brasilije, Montevidea i Buenos Airesa. Zanimljivo je da u predstavi jedan glumac igra od njezinih početka pa sve do danas - dugogodišnji hvarski gradonačelnik Milan Lakoš.
M.H.

TAGOVI | Župa sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!