Proslava na Grabru

02.07.2016. Uskočka braća iz Klisa,Senja i Žumberka posjetili grob kapetana Lenkovića i uveličali proslavu u Grabru


U povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora organiziran je susret uskočkih društava iz Klisa, Senja i Žumberka. U subotu 25. lipnja 2016. u samoborskom grkokatoličkom centru Praoca Abrahama okupili su se predstavnici uskočkih društava kako bi po prvi puta zajednički obišli grob uskočkog kapetana Ivana Lenkovića koji se nalazi u slovenskom gradu Novom Mestu

Na putu prema Novom Mestu predstavnici udruga posjetili su dvor žumberačkog uskočkog kneza Radula Daje Vukovića koji se nalazi u mjestu Dobrava ob Krki kod Kostanjevice. Knez Vuković najhrabriji je žumberački ratnik koji se posebno istaknuo u borbi protiv Turaka u čuvenoj bitci kod Siska. Kao umirovljeni ratnik nastanio se u Kostanjevci gdje je i preminuo.

Po dolasku u Novo Mesto uskočki predstavnici okupili su se u franjevačkoj crkvi u kojoj je sahranjen najveći žumberački kapetan Ivan pl. Lenković. Za slavnog kapetana zatim je služena panahida – bogoslužje za pokojne.

Nakon molitve ispred originalne grobne ploče iz 16. stoljeća u ime svih potomaka uskoka položen je po prvi puta u povijesti vijenac na kojem je zapisano: U spomen našem kapetanu Ivanu Lenkoviću – zahvalni Uskoci.

Po završetku komemoracije predstavnici uskočkih udruga okupili su se u nekadašnjem obiteljskom dvorcu kapetana Lenkovića u mjestu Otočec ob Krki. U ovome dvorcu tijekom 16. stoljeća kapetan je okupljao uskočke vojvode i knezove s kojima je odlazio u mnoge neizvjesne bitke. Karlovačka teelevizija (Tv 4r) snimila je ovaj događaj i prikaz emisije moći će se vidjeti na fejsu- Žumberački uskoci. Iz Otočca su se Žumberčani, Senjani i Klišani uputili u Stojdragu gdje su obišli Uskočki muzej. Sutradan, u nedjelju 26. lipnja 2016. članovi povijesnih postrojbi zajednički su sudjelovali na svečanoj posveti zastave Žumberačkih uskoka, koju je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u žumberačkom naselju Grabar, izvršio ugledni žumberački svećenik prečasni Milan Vranešić.

Nakon posvete zastave članovi uskočkih udruga sudjelovali su na svetoj misi i kulturno umjetničkom programu koji je priređen u povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora. Složnu braću iz Klisa, Senja i Žumberka u poslijepodnevnim satima ugostio je u svom obiteljskom domu gospodin Ivica Pavković. Uskoci su također obišli i lokalitet Čeić draga i razgledali tamošnji izvor sa kapelom i obišli porušeni župni dvor.
M.R.

TAGOVI | Uskok Sošice

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!