Puž Slavek među najboljim esperanstkim knjigama

12.12.2014. Slikovnica Sonje Zubović među najboljim je dječjim esperantskim knjigama na svijetu za 2015. godinu

Svjetski Dan esperantske kulture proslavlja se 12. prosinca, a ove godine tim je povodom stigla odlična vijest - slikovnica "Puž Slavek u polju suncokreta" poznate hrvatske književnice (porijeklom Jaskanke) Sonje Zubović nominirana je za najbolju dječju esperantsku knjigu na svijetu za 2015. godinu! Javnosti je to obznanjeno na sam Dan esperantske kulture prigodnom proslavom u Europskom domu u Zagrebu.
"Slaveka" je ilustrirala Marina Badurina Cindrić, a na esperantski ga je pod nazivom "La Heliko Slavek en sunflora kampo" prevela Judita Rey Hudeček.
Priča o pužu Slaveku, "topla priča o različitostima u prirodnom svijetu koje su neizbježne i u svijetu nas ljudi" slavi različitost, naročito onu koju nismo mogli birati te prenosi djeci plemenite poruke o dostojanstvu i poštivanju onoga što je drugačije. Zanimljivo je da se u Japanu esperanto uči upravo uz "Puža Slaveka". Prof. Maja Kelić iz Hrvatske udruge za disleksiju kaže: "Puž Slavek na zanimljiv način, kroz vrckave i dosjetljive dijaloge donosi izuzetno važne poruke. Time na najbolji mogući način ispunjava zadaću dječje književnosti: govori o ovim velikim istinama na način primjeren malim ljudima."

Brojne su knjige hrvatskih pisaca upravo s esperanta prevedene na druge svjetske jezike. "Šegrt Hlapić" Ivane Brlić Mažuranić preveden je s esperanta na bengalski, perzijski i kineski, "Breza" Slavka Kolara na kineski, a "Waitapu" Jože Horvata na bengalski. Je li naš "Puž Slavek" najbolja dječja esperantska knjiga na svijetu za 2015. doznat će se u srpnju 2015. u francuskom gradu Lilleu gdje će se istovremeno i proslaviti stogodišnja tradicija održavanja svjetskih esperantskih kongresa. 

TAGOVI | Sonja Zubović

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!