Svetom duhu na čast

01.06.2019. Poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" održat će se već devetu godinu zaredom u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog, uoči blagdana Duhova

Svake godine program "Svetom Duhu na čast" u taj mali biser crkvene arhitekture privlači sve veći broj posjetitelja, ljubitelja poezije i klasične glazbe, od kojih mnogi tada prvi put zakorače u ovu jaskansku kapelu.
U programu će sudjelovati Gradsko pjevačko društvo ’’Javor’’, profesori Glazbene škole Jastrebarsko, glumci Kazališta Škrabe i gosti iznenađenja.
Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom spominje se već 1346. Prebenda je uređena i crkva je obnovljena 1706, a u drugoj polovici 19. stoljeća kapela je preoblikovana i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom Svete obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.
Kako bismo oživjeli ovaj prekrasni prostor i uoči blagdana Duhova skrenuli pažnju javnosti na ljepotu i vrijednost ove crkvice u samom središtu grada, i dalje ćemo razvijati i obogaćivati program ovih poetsko-glazbenih večeri koje su postale zaštitni znak jaskanske kulturne scene. Ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.
Veselimo se Vašem dolasku!

MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!