Transformacija igre u galeriji Gradskog muzeja

09.04.2018. U petak 6. travnja u Gradskom muzeju u Jastrebarskom otvorena je zanimljiva izložba slika i unikatnog nakita Maje Mihaljević i Sonje Zubović

Dvije umjetnice koje po vokaciji nisu primarno likovno određene, pokazale su jaskanskoj javnosti da je umjetnost univerzalna ako je volite i ako joj želite dati cijelog sebe. 

Naime, Jaskanku Sonju Zubović primarno znamo kao izvrsnu i dokazanu književnicu, autoricu preko dvadeset i pet naslova. Djela su joj prevedena na bugarski, makedonski, slovenski, esperanto, engleski i talijanski jezik. Međutim, Sonji nije strana likovna umjetnost jer crta i slika isto toliko dugo koliko i piše. Treba se samo sjetiti prve izložbe slikara amatera u Jaski koju je upravo Sonja organizirala, i koja je bila okidač za osnivanje likovnog društva Ljubo Babić u našem gradu kojeg je nažalost surova hrvatska stvarnost ugasila.

Sonja ima osebujan likovni stil, a puževi su njena trajna inspiracija, i to kao slutnja iz znaka na zidu Virginije Woolf. Slike su moja (Ne) Moć, ali puževi i dalje ostavljaju neizbrisiv trag, kaže nam Sonja Zubović, i poziva vas da svakako idućih dana posjetite jaskanski muzej i pogledate jeli tako dobra slikarica kao što je spisateljica.

Maju Mihaljević pamtimo prije svega kao glazbenicu i dugogodišnju glazbenu urednicu Hrvatskog radija i majku još poznatijeg mladog hrvatskog glazbenika Branimira Mihaljevića. 

Maja je također pokazala kako je stvaralačka energija nepresušna ako volite i živite za umjetnost. Iako se izradom unikatnog nakita bavi cijeli život, ovom se umjetničkom pravcu u potpunosti posvetila prije osam godina. I dobro je učinila jer njezina su djela kiparski određena na razini skulpture, u koje je utkala osobnu unutrašnju dinamiku stvaralačkog nadahnuća. Bio je nadasve pravi užitak gledati njene radove u jaskanskom muzeju, što svakako preporučamo i vama. Zajedničku, i to već četvrtu po redu izložbu Maje Mihaljević i Sonje Zubović u galeriji Gradskog muzeja u Jastrebarskom možete razgledati do 21. travnja.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!