Želimir Hrković-obilje iskustva, vedrine, iskrenosti i topline

01.04.2020. U ovo vrijeme dok kazališne dvorane moraju biti prazne, odlučili smo Vam predstaviti glumice, glumce i suradnike našeg kazališta

Želimir Hrković

Želimir Hrković bez sumnje je jedan od dvojice najznačajnijih i najboljih glumaca u jaskanskoj kazališnoj povijesti (drugi je Dean Skok). U kazalište je ušao na "mala vrata", kao garderobijer i kartodrapac u "Jalnuševčanima" (1978), zaigrao kao Patuljak u "Domagojadi" (1980), preko noći uskočio kao Puntek u "Vatrugasi-brataskvasi" (1979), zasjao kao doktor Einstein u "Arsen i stare čipke" (1982), blistao kao vlastelin Smirnov u Čehovljevom "Medvjedu" (1984), briljirao kao detektiv Trotter u "Mišolovki" (1985), očarao kao Nacek u "Za dinar/kunu nade" (1988), odlične nastupe ostvario kao Gašpar u "Svetoj obitelji u razbojničkoj spilji" (1990), Baden Baden u " Isus u snack-baru" (1991) i dr. Predrag Hrbud u "Pomoćnici Mariji" (1992). U svim svojim nastupima Hrki naprosto osvaja svojim nepresušnim glumačkim talentom, zasnovanim na obilju vedrine, iskrenosti i topline, a to obilje širi na svakom svom glumačkom koraku, u svim svojim predstavama, ali i izvan pozornice na svoje mlade kolege, glumice i glumce koji u njemu vide uzor. Želimir radi kao voditelj tehnike zagrebačkog Kazališta Trešnja, a vjerojatno nitko od Trešnjinog glumačkog ansambla ni ne sluti da je njihov ’’tehniko’’ ostvario glumačku karijeru s rasponom uloga o kojem oni mogu samo sanjati. 

Hrki s ansamblom predstave "Oko jedne hiže" na gostovanju u Pribiću, kolovoz 2019.
Hrki na probi "Hiže" s mladim kolegom Dorianom Rodićem

Svoju izuzetno plodnu i uspješnu karijeru okrunio je grandioznom ulogom Švejka u "Dobrom vojaku Švejku" (1992), a upotpunio je kao John u "Cvrčku na ognjištu" (1993) te posebno u "Sjećanju na Georgiju" (1995). Uloga Naceka u aktualnoj hit-predstavi Kazališta Škrabe "Oko jedne hiže" (2018) veliki je Želimirov povratak na "daske koje život znače", a ujedno i proslava značajne obljetnice – 40 godina njegovog kazališnog djelovanja. Nadamo se da ćemo ga uskoro vidjeti u "Robinu Hoodu" u ulozi kralja Richarda Lavljeg Srca. Ogroman je i nezamjenjiv Želimirov doprinos u ulozi aktualnog šefa tehnike Kazališta Škrabe, ali i kao potpredsjednika Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.
Želimir je brižan suprug Zorice, otac dvojice sinova, Nikole i Luke te ponosan djed Filipa, Mile, Davida i Lava. A sada će Vam se legenda jaskanskog glumišta, Želimir Hrković, sam predstaviti.

Nakon premijere "Hiže" u Jastrebarskom, ožujak 2018, slijeva: Klementina i Nino Škrabe, književnik Hrvoje Hitrec, ravnateljica Kazališta Trešnja Višnja Babić i Želimir Hrković
"Arsen i stare čipke"(1982), slijeva: Ivan Ribar, Želimir Hrković i Igor Vlaisavljević

Datum rođenja i mjesto stanovanja.
ŽELIMIR: 17. veljače 1959, Jastrebarsko.
Kad si došao u kazalište i zašto?
ŽELIMIR: U dramsku sam došao kada je ekipa radila predstavu "Jalnuševčani", 1978. Htio sam nešto raditi u kazalištu pa mi je Nino dao da drapam karte.
Čime se baviš osim kazalištem (posao, studiranje, škola, itd)?
ŽELIMIR: Osim kazalištem se bavim poslom voditelja tehnike u kazalištu Trešnja u Zagrebu. Više od dvadeset godina radim taj posao i pred penzijom sam.
Što radiš u slobodno vrijeme?
ŽELIMIR: U slobodno vrijeme kuham, zajedno sa suprugom čuvam unuke, šećem pesa, kosim travu, malam, zidam, švasam... Potpredsjednik sam Ogranka Matice Hrvatske u Jastrebarskom pa pomažem koliko je u mojoj moći u djelovanju te vrijedne udruge.
Tvoj najdraži film, glumica, glumac, redatelj?
ŽELIMIR: Prestar sam da jednostavno odgovorim na to pitanje. Cijela trilogija "Kuma", "Diplomac", "Amarcord", "Rondo", "Selo moje malo"… Helen Mirren, Ksenija Marinković, Dustin Hoffman, Al Pacino, Pavle Vuisić, Federico Fellini, Clint Eastwood... Ranije su to možda bili neki drugi glumci i redatelji, a možda bih idući put odabrao neke treće...
Najdraža kazališna predstava i zašto?
ŽELIMIR: Nemam najdražu kazališnu predstavu. Svakoj predstavi koju sam gledao bio sam naklonjen i u njoj tražio nešto dobro i najčešće sam u tome uspio. Svaka predstava u kojoj sam sudjelovao bila mi je draga na svoj način, prije svega zbog ljudi s kojima sam radio.
Tvoja najdraža uloga i zašto?
ŽELIMIR: Isto je s ulogama, ali ipak uloga Švejka mi je najdraža. Valjda smo jedini koji smo u ratno vrijeme odigrali antiratni komad!

Hrki (desno) debitira ulogom Patuljka u "Domagojadi" (1980), na slici su i Zlatan Mrakužić i Ivan Ribar
Hrki kao inspektor Trotter u "Mišolovki" (1985)

Najdraža vrsta glazbe i glazbeni izvođači?
ŽELIMIR: Od djetinjstva nisam ispunjavao spomenar... Volim klasičnu glazbu, jazz, rock, talijanske kancone, francuske šansone, jugoslavensku zabavnu glazbu od pedesetih do sedamdesetih, jugoslavenski novi val, hrvatsku šansonu. Iznad svih volim djelo Arsena Dedića.
Koji su tvoji glumački uzori?
ŽELIMIR: Nikada se nisam glumom bavio tako ozbiljno da bih imao glumačkih uzora.
Voliš li čitati knjige? Ako da, koja ti je najdraža knjiga?
ŽELIMIR: Volim čitati. Stalno nešto čitam, zadnjih godina najmanje knjige, nažalost... Ne mogu se odlučiti za jednu knjigu i jednog književnika. Od svega dobrog što sam u životu pročitao nešto je u meni ostalo. Recimo: od Selimovića do Krleže (pozdrav, Nino ).
Redatelji i glumci od kojih si najviše naučio?
ŽELIMIR: Nino Škrabe i Igor Vlaisavljević.
Pratiš li sport, ako da, koji + za koga navijaš?
ŽELIMIR: Prije sam sve pratio pa sam u djetinjstvu navijao u nogometu za Dinamo, u košarci za Lokomotivu (Cibonu), u rukometu za Medveščak. Pratio sam sve sportove, od atletike do skijaških skokova. Sada me je to pustilo. Svime je zavladao novac, svaki dan je neki gladijatorski nastup. Nastupi inače sjajnih sportaša i njihovi uspjesi se politički zloupotrebljavaju i to me naročito odbija da budem dio toga pa i navijački.

Glumački ansambl "Miškolovke" (1985), slijeva: Mladen Obelić, Damir Stipanović, Želimir Hrković, Nataša Markoč, Kristina Jovović, Siniša Šoškić, Dean Skok i Marijan Lehpamer
14 Ansambl predstave "Dobri vojak Švejk" (1992), Želimir Hrković u sredini u crvenom
Legende jaskanskog kazališta Želimir Hrković i Dean Skok u društvu umjetničkog voditelja i redatelja Nine Škrabea

Što tebi znači naše i tvoje Kazalište, slavna jaskanska tradicija već više od 50 godina?
ŽELIMIR: Svakoj sredini je potreban takav pokret kao što je jaskansko kazalište osnovano 1968. godine. S time se svi mogu složiti, ali svaka sredina ga nije imala niti ga nema, a Jaska je imala tu sreću da je Nino Škrabe tada okupio vrijednu i kazališnog rada željnu jaskansku mladost i pokrenuo kazalište na čijem temelju počiva sav jaskanski kazališni rad danas. Mene je to kazalište primilo kada sam mu pokucao na vrata, dalo mi je priliku i profesionalno me odredilo. Hvala svima s kojima sam imao sreće biti u kazalištu, a naročito tebi Nino.
Tvoja poruka osnivaču našeg Kazališta Nini Škrabeu koji je nedavno proslavio 50 godina umjetničkog djelovanja?
ŽELIMIR: Dragi Nino, veliki si sretnik. Za 50 godina umjetničkog rada u Jaski stekao si nekoliko iskrenih, pravih prijatelja. To je veliko postignuće! Prijedlog: Kazalištu Škrabe u nazivu dodati "1968."
Tvoja poruka mladim/najmlađim glumcima Kazališta Škrabe?
ŽELIMIR: Drage mlade glumice i glumci, idite u kazalište, bavite se kazalištem, uživajte u kazalištu.
Tvoja poruka gledateljima naših predstava?
ŽELIMIR: Draga publiko, strpite se još malo, Kazalište Škrabe će vas uskoro opet razveseliti. Uvijek možete računati na to da su predstave rađene s ljubavlju.

TAGOVI | Kazalište Škrabe | Želimir Hrković

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!