Noel Reškovac uspješni je jaskanski biciklist

07.10.2020. Jaska ima dugu biciklističku povijest koju svojim aktivnim bicikliranjem piše i mladi Jaskanac Noel Reškovac

Sve je krenulo još davno od Mirka Kleščića i prvog bicikla u Jaski, pa do osnivanja prvog koturaškog kluba 1902., zatim nastupa jaskanskih biciklista Milana Orsaga i Zorana Martinića na cestovnim utrkama četrdesetih i pedesetih, Dražena Maljevca i Predraga Bošnjak sedamdesetih i osamdesetih godina, te osnivanja drugog koturaškog kluba u Jaski 2003. koji okuplja ljubitelje brdskog biciklizma. Tradiciju natjecanja u cestovnom biciklizmu nastavio Noel Reškovac, koji je ove godine nastupio na nekoliko utrka, i to u Sisku, Pisarovini, te u Bretincu kod Varaždina. 

Utrka u Sisku od 155 kilometara sa 1100 metara visinske razlike održana je 13 rujna. Nastupili su najbolji hrvatski biciklisti koji voze za reprezentaciju Hrvatske, "profi" rekreativci, a od 75 prijavljenih Noel je utrku završio na 52. mjestu. Iako je tjedan dana prije odvozio brevet od 200 km, utka u Sisku zbog velike vrućine, ali i jakog tempa vožnje, bila mu je izuzetno teška. Tjedan dana nakon Siska, nastupio je u Pisarovini na Kriterij utrci. Radi se o  kružnoj utrci koja se vozila po Pisarovini, a duljina kruga je bila 3.8 km. Vozilo se 5 krugova, ili 19 kilometara. To je tip utrke u kojoj su brzina i sprint presudni, a tu je Noel bio izvrstan. Vozio je  prosječnom brzinom od 37,7km/h, da bi na kraju kroz cilj prošao drugi i osvojio srebrnu medalju.  Posljednju utrku ove sezone odvozio je u Bretincu kraj Varaždina. Bio je to takozvani "Tour de Kaj" koji svake godine okuplja sve veći broj biciklista, a  ove godine je imao rekordan broj prijava unatoč lošem vremenu. Naime, na startu je bilo samo 9 stupnjeva i padala je lagana kišica. Kasnije se razvedrilo tako da su svi natjecatelji ipak uspjeli završiti utrku. Noel je vozio mali "Tour de Kaj" u dužini od 75km s 950 metara visinske, i završio ga na odličnom 8. mjestu od 40 prijavljenih, te 6. mjestu u kategoriji Sport. 

-Na svim ovim utrkama bio sam jedini biciklist iz Jaske, pa se može reći da sam tako na svakoj od njih bio 1. iz Jaske, kaže nam u šali Noel, te dodaje kako je na svim utrkama vozio u bojama kluba "ŽUTA OSA" koji ima potencijal postati jaskanski biciklistički klub. Trenutno nas ima oko desetak biciklističkih rekreativaca iz Jaske i okolice, i svi su za to da osnujemo svoj klub, kazao nam je na kraju Noel Reškovac, kojeg sada uz biciklističke, čekaju i fakultetske obaveze.

Ivica Krčelić
Fotografije: Marin Pavelić

TAGOVI | BK ŽUTA OSA | Noel Reškovac

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!