Humanitarna akcija KUD-a Desinec za Glinu i Viduševac

18.01.2021. Članovi KUD-a Desinec odlučili su pomoći svojim peijateljima u Glini i Viduševcu s kojima već niz godina njeguju prijateljske veze


Uvijek je teško pisati o humanitarnim akcijama , a da to ne izgleda kao hvalisanje i podilaženje vlastitom egu, no neke stvari valja zapisati kao podsjetnik za nas, a i za buduće generacije kako naš narod i u najtežim trenucima diše jedan za druge.
Vjerujem da svatko od nas zna što je radio i gdje se nalazio tog utorka 29.prosinca , u 12 sati i 19 minuta. Još uvijek pod dojmom potresa od dana ranije, te slika Petrinje, Gline , Siska i okolnih sela koje smo gledali preko medija, osjećajem straha i činjenice kako smo nemoćni pred silama prirode ojačanim do krajnjih granica. Strah, nesigurnost, briga za najbliže polako se smiruju nakon poziva i uvjerenja da smo svi dobro. A tek onda kroz misli projuri onaj drugi dio –ako je kod nas tako treslo, kako je kod njih.

Val dobrote koji se automatski pokrenuo u neslućenim razmjerima, čak tolikim da je u nekim trenutcima bilo teško zaprimiti i organizirati sve donacije davao je nadu da ipak nije sve tako neizmjerno crno , a i osjećaj da nekome možeš pomoći nekako smirujuće djeluje i na vlastiti duševni mir.
Svi smo mi u privatnim aranžmanima pomogli , no razmišljali smo na koji naćin možemo pomoći i još malo više. Sjetili smo se odmah naših prijateljskih KUDova sa područja Gline i Viduševca, i uspomena koje nas vežu, brojnih nastupa i zajedničkih gostovanja te uvijek nasmijanih domaćina koji čuvaju kulturnu baštinu i unatoč ratu i sada unatoč ovoj elementarnoj nepogi.
Zato smo odlučili organizirati humanitarnu akciju s ciljem kupnje građevnog materijala koji im je neophodan. Kontaktirali smo KUU Viduševac naše bratimsko društvo te u suradnji sa predsjednikom gospodinom Slavkom Crnkovićem saznali što im je najpotrebnije u Viduševcu. Nešto težu situaciju na području Gline javlja nam gospođa Anita Kramarić iz HAKUD Glinska Tamburica . Nismo razmišljali ni trenutka te smo se kao društvo odrekli djela sredstava namjenjenih za putne troškove u ovoj godini , te donacijama članova KUDa i mještana Desinca sakupili 10 400 HRK koje smo podjelili za ova dva društva.

U Viduševcu će od navedenog iznosa biti sanirani dimnjaci, dok je u Glinu stigao građevinski materijal koji je već uspješno podijeljen i sanirani su krovovi.
Na Sveta tri kralja Upravni odbor KUDa DESINEC donio je odluku o humanitarnoj akciji, u nedjelju je sakupljen novac, a već iduće srijede predani su novci i dostavljen je građevinski materijal na područje Gline.
Ovim putem se javno zahvaljujemo svim članovima i mještanima koji su pomogli ovu ciljanu humanitarnu akciju, u kratkom vremenu od ideje do realizacije, posebno u ime KUU Viduševac i HAKUD Glinska tamburica . Ovo nije prva humanitarna akcija našeg društva, a sigurna sam ni posljednja. Završit ću citatom Pamele Brown- “Prijateljstvo nam pokazuje da ni u jednoj tuzi ni radosti nismo sami.”

Martina Županac

TAGOVI | KUD Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!