125 godina DVD-a Cvetković

03.12.2018. U prisutnosti brojnih uzvanika i gostiju, članovi DVD-a Cvetković proslavili su protekle subote 1. prosinca 125. Obljetnicu svoga društva

Dobrovoljno vatrogasno društvo Cvetković jedno je od najstarijih društava u našem gradu. Neprekidno radi već punih 125 godina, a osnovano je davne 1893., nakon dva velika požara prilikom kojih je izgorjelo gotovo cijelo selo. 

Društvo je osnovano zaslugom ravnatelja škole u Cvetkoviću, Đure Rožmana uz pomoć općinskih činovnika i lokalnih obrtnika. Društvo je u početku brojalo 44 člana i 7 članova iz susjednog sela Čabdin. Za prvog vojvodu izabran je trgovac Nikola Lukšić koji je tu funkciju obavljao do 1925. Svi su se članovi obvezali na vjernost društvu rukovanjem sa vojvodom.

Vatrogasni dom u tom trenutku nije postojao već se spremište opreme nalazilo u drvenoj šupi na školskom igralištu. Ubrzo nakon osnivanja društva, 1895. osniva se puhački orkestar sa 8 glazbenika. Već 1902. društvo svečano otvara vatrogasni dom. 

U svojoj dugoj povijesti društvo je imalo teških, ali i lijepih trenutaka. Trenutno je na svom vrhuncu ako promatramo cjelokupnu povijest. Nikada nisu imali više opreme, više operativnih članova te materijalnih sredstava. I dok su u prošlosti društvu prijetili razdori i gašenje usred nedostatka ljudi i opreme, danas to nije slučaj. Predsjednik Društva Mladen Boričević, prilikom svečanosti, poručio je da se društvo posebno ponosi očuvanjem tradicije i starina, poručivši vatrogascima da i dalje budu složni, jer samo je slogom postignuto sve ono što društvo danas ima.

S tim se složio i gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, koji je istaknuo kako se ponosi svim jaskanskim vatrogaskinjama i vatrogascima, uručivši pritom slavljenicima Zahvalnicu za izniman doprinos razvoju vatrogastva.
Zahvalnicu Zagrebačke županije za naročite uspjehe i doprinos u području razvoja vatrogastva te društvenog i javnog života od iznimnog značaja za županiju slavljenicima je uručio predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

 Tijekom svečanosti potpisana je i povelja o bratimljenju DVD-a Cvetković i DVD-a Odra, vatrogasnog društva također osnovanog prije 125 godina.

Svečanost u povodu 125. obljetnice društva svojim su nastupom uveličali članovi puhačkog orkestra društva i KUD Cvijet iz Cvetkovića.

I.B.

TAGOVI | DVD Cvetković

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!