25 godina umjetničkog djelovanja Ivana Tuđe

14.10.2018. Izložbom slika i skulptura u galeriji Gradskog muzeja u Jastrebarskom, akademski kipar Ivan Tuđa, obilježio je 25 godina umjetničkog djelovanja

Bila je to jedna predivna večer u Gradskom muzeju uz Ivana Tuđu, sjajnog slikara i kipara, i njegove prijatelje, Nikolu Kristića, novinara i pjesnika, te Tomislava Golubana, glazbenog virtuoza na usnoj harmonici

Bio je tu i još jedan Tuđa, Vladimir, hrvatski Picasso, koji je u Jaski izlagao prije godinu dana, a tom prilikom je voditeljica Gradskog muzeja pozvala njegovog prezimenjaka Ivana iz Oroslavlja da se svojim radovima predstavi Jaskancima.  

Ivan Tuđa je to i učinio retrospektivnom izložbom povodom 25 godina svog umjetničkog stvaralaštva na kojoj se predstavio mnoštvom zanimljivih djela, objašnjavajući svoj put  umjetnika, od tema mrtve prirode koja graniči s apstrakcijom, do sjajnih portreta. U cijelom njegovom stvaralaštvu prisutno je ispreplitanje skulpture i slike, budući da je on po vokaciji kipar, a skulptura mu je uvijek bila inspiracija i polazna točka za sliku, što je vidljivo u brojnim njegovim djelima u gotovo trodimenzionalnom prikazu likova.

O umjetničkom radu Ivana Tuđe, na otvorenju izložbe govorila je profesorica Tea Tuđa, koja je naglasila kako su ovakve retrospektivne izložbe uvijek zanimljive jer posjetitelji mogu uočiti i razumjeti razvoj umjetnika i njegovih djela od samih početaka pa sve do danas.

Večer Ivana Tuđe na najbolji mogući način začinili su dvojica njegovih prijatelja, Nikola Kristić i Tomislav Goluban. Nikola, koji je prije godinu dana objavio svoju prvu zbirku pjesama "Daleke blizine" počeo je sa stihovima Jesenjina uz glazbu Golubana na usnoj harmonici, da bi zatim pročitao i jednu svoju pjesmu u vrsnoj interpretaciji na kojoj bi mu zavidjeli i najbolji hrvatski glumcii. Blueser Tomislav Goluban počastio je posjetitelje izložbe izvedbom dviju pjesama na usnoj harmonici, i dokazao da je vrhunski glazbenik koji na instrumentu od desetak centimetara dočara cijeli orkestar. 

Izložbu je otvorio jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je Tuđu upoznao kao kolegu gradonačelnika Oroslavlja kada su zajedno u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji gradonačelnika branili boje svoje zemlje u prijateljskom susretu s reprezentacijom gradonačelnika iz Slovenije. I kao nogometaš i prijatelj, a nadasve kao umjetnik, Tuđa se pokazao kao čovjek velikog talenta i srca koji sve što radi, radi s ljubavlju, rekao je Novosel.

Za one koji nisu bili na otvorenju, topla preporuka, dođite u galeriju Gradskog muzeja i provedite ugodne trenutke uz slike i skulpture Ivana Tuđe.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!