Borit ću se za interes Jaske do kraja!

23.12.2019. S gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom razgovarali u vrijeme turbulentnih događanja vezanih za jaskansku vojarnu i za gradnju nove osnovne škole u Jastrebarskom. Ogorčen na vladajuće strukture na državnoj i županijskoj razini rekao nam je da ga ništa ne može pokolebati u borbi za interes svoga grada

Krajem godine već tradicionalno objavljujemo razgovor s gradonačelnikom. To je i vrijeme kada se rezimiraju rezultati u prošloj, ali i donose planovi za narednu godinu.
Kako biste ocijenili ovu godinu u odnosu na one prethodne u svom mandatu?
-Ova je godina prije svega velika obljetnica našega grada - Jaska slavi 770. godina od dobivanja statusa slobodnog kraljevskog trgovišta poveljom Bele IV. Osim toga, 2019. godina je godina velikih projekata i nedvojbeno - jedna od uspješnijih jaskanskih godina!
Na svečanoj sjednici za Dan grada svoje ste sugrađane obradovali viješću o obnovi dvorca Erdödy. Bila bi to kruna nakon uređenja perivoja i žitnice. Jeli sve teče po planu i kad bi obnova mogla započeti?
-Obnova dvorca moj je osobni najveći motiv u poslu kojeg radim i bit ću neizmjerno sretan kad ga dovršimo! To projekt je na kojem radimo intenzivno od 2010. godine - već punih 9 godina. Dio potrebne dokumentacije za njegovu obnovu financiran je EU sredstvima. U listopadu 2018. prijavili smo dvorac na obnovu u sklopu Urbane aglomeracije Zagreb, a godinu dana kasnije, u listopadu 2019. dobili obavijest da je projekt uvršten na listu projekata za sufinanciranje. U tijeku je provjera prihvatljivih troškova obnove te se očekuje do konca godine donošenje konačne odluke o financiranju, dok bi ugovor o tome mogli sklopiti polovicom 2020. Do tada radit ćemo na zadnjoj fazi dokumentacije - glavnom projektu obnove i dobivanju građevinske dozvole. Očekujem da bi sama građevinska sanacija mogla početi krajem 2020. ili početkom 2021. godine. Napominjem, sve procedure vezane uz EU projekte prilično su spore, ali ako već tolike godine čekamo taj trenutak, još ovih godinu dana mislim da neće biti problem. Uglavnom - dvorcu se smiješi lijepa budućnost!
Iz velike reportaže Jutarnjeg lista o jaskanskoj vojarni nažalost nismo iščitali tako dobre vijesti kao o dvorcu. Ovdje nam se čini da niste baš optimistični nakon svih obećanja iz Ministarstva državne imovine. Što se zapravo dogodilo?
-Ministarstvo državne imovine nastoji pogodovati udruzi građana i pojedincima nauštrb Grada i svih njegovih stanovnika. Vojarna je strateški prostor za budući razvoj grada i neću odustati u borbi za zakonito raspolaganje tom imovinom. Tu ne bi smjelo biti političkih ili sitnih špekulativnih interesa. To je javna imovina, građani već dugo čekaju na to, a kako Država lako prepušta takve prostore nekim gradovima, ovdje mi se čini da je po srijedi HDZ-ova privatizacija javne imovine i sve ovo neodoljivo podsjeća na pretvorbu i privatizaciju iz 90-tih godina. Jaskanci se sjećaju koliku je štetu tada pretrpjelo jaskansko gospodarstvo, jer je imovina završavala u rukama podobnih a ne sposobnih (čast vrlo rijetkim dobrim primjerima!). Mislim da će o ovom pitanju i građani imati prilike reći svoj stav, a HDZ će morati objasniti kako to da Država nastoji izigrati Zakone koji su doneseni i zašto želi Gradu onemogućiti upravljanje tim prostorom! Borit ću se za interes Jaske do kraja!
Porezna politika Vlade uvijek nekako ide na štetu lokalnih samouprava. Ima li pomaka na bolje kad je u pitanju 2020.?
-Najveći val ponovnih reformi na teret lokalnih (gradskih) proračuna čeka nas u 2021. Tada će nam, prema izračunima Ministarstva financija, biti smanjeni prihodi za cca 2 milijuna kuna. To je otprilike 6-7%. Dokle će se Država hvaliti da rasterećuje građane i gospodarstvo, a uzimati to lokalnim proračunima? Bilo bi vrijeme da Država počne raditi reforme na svoj trošak. Njima proračuni stalno rastu! To pokazuje koliko je Hrvatska centralizirana i koliko se nacionalne politike vode populistički a ne reformski! Dakle, po pitanju stabilnosti Gradova i Općina u budućem razdoblju nisam previše optimističan…
Jaska se nažalost zaobilazi kada je u pitanju i Zagrebačka županija. Već nekoliko godina vodite borbu oko izgradnje nove osnovne škole, ali i parkirališta kod sadašnje škole. Što tu očekujete u idućoj godini?
-Nažalost, unatoč podnesenom amandmanu na proračun Zagrebačke županije od strane Mihaela Zmajlovića (vijećnika u Skupštini), većina župana Stjepana Kožića, uz podršku HDZ-a odbila je uvrstiti projekt gradnje nove osnovne škole u Jastrebarskom u proračun. Brine me što jaskanski zastupnici u županijskoj skupštini iz redova HDZ-a nisu digli ruku za taj amandman! Hoće li moći pogledati svojim sugrađanima u oči! HDZ drži većinu u skupštini već gotovo punih 10 godina i izravno su odgovorni za to što niti slijedeće godine nećemo imati novu školu u Jaski. Ako uzmete u obzir da županija čak diže kredit od 80 milijuna kuna za ulaganje u školstvo, zaista je porazno da jaskanske škole nema na tom popisu! Siguran sam da im to Jaskanci neće zaboraviti!

Kada su u pitanju EU projekti Jaska može biti primjer drugima. Nekoliko projekata je u tijeku, a neke ste i najavili. Što biste izdvojili kao najvažnije?
-U 2019. godini završili smo dva projekta financirana EU sredstvima: Energetsku obnovu Glazbene škole i izgradnju i rekonstrukciju ceste u naselju Čabdin. ukupne vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Trenutno provodimo 8 EU projekata ukupne vrijednosti veće od 180 milijuna kuna, od kojih je sigurno najveći i najznačajniji projekt izgradnje više od 50 km kanalizacije, 3 nove vodospreme, nekoliko kilometara vodovoda i pročistač otpadnih voda. Osim toga u ovoj godini odobrena su nam dva EU projekta vrijednosti gotovo 75 milijuna kuna, od kojih je najznačajniji obnova dvorca Erdödy procijenjena na više od 70 milijuna kuna. Uz to u 2019. godini prijavili smo na financiranje još 4 EU projekta ukupne vrijednosti gotovo 17 milijuna kuna. To pokazuje da smo vrlo uspješni u povlačenju EU novca. Ukupna vrijednost svih ovih projekata premašuje 5 Gradskih proračuna i iznosi gotovo 300 milijuna kuna!
Jeste li optimistični kada je u pitanju 2020. godina? Što biste za kraj mogli poručiti svojim sugrađanima.
-Slijedeća godina biti će vrlo aktivna što se provedbe projekata tiče. Obnovit će se više od 30 km ulica i cesta u naseljima nakon završetka gradnje kanalizacije, te ćemo imati puno otvorenih gradilišta na području cijelog grada. Zahvaljujem svim sugrađanima na podršci, svojim djelatnicima gradske uprave i komunalnih društava, te ustanova na uspješnom radu. Hvala i gradskim vijećnicama i vijećnicima što su svojim odlukama podržali najbolje projekte za naš grad, a svim sugrađankama i sugrađanima, u ime svojih zamjenika i svoje osobno ime, želim blagoslovljen i radostan Božić, te sretnu i uspješnu 2020. godinu ispunjenu zdravljem, srećom, privatnim i poslovnim uspjehom, te zadovoljstvom.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Zvonimir Novosel

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!