Božanstveni jaskanski Orašar

04.12.2019. Prekrasnom božićnom baletnom bajkom, Baletni studio Jastrebarsko na najbolji mogući način proslavio je 20. godina uspješnog rada

Svih proteklih 20 godina baleta u Jaski utkano je u predivnu baletnu predstavu u kojoj je voditeljica Baletnog studija i baletna pedagoginja Svetlana Lukić ovoga puta nadmašila samu sebe. Sat vremena ovog jedinstvenog "jaskanskog" Orašara prohujalo je u trenu, a pozornicom je naprosto dominiralo osamdesetak jaskanskih malih i velikih balerina koje su pokazale kako se može u jednom malenom gradu naučiti o klasičnom plesu kao da ste u najboljoj baletnoj školi. Jaska je stvarno puno dobila dolaskom i predanim radom Svetlane Lukić, jer ona doista živi za balet, a dokaz tome su ovi prekrasni izvođači Orašara čija se ljubav prema baletu osjećala u svakoj izvedenoj točki. 

Možda je najbolji dokaz tome Antonia Juraj koja je u ulozi Klare i Vile šećera pokazala svu draž baletnog plesa, prekrasni i preslatki mali, ali i veliki miševi, Arapska kava, Švicarske praline, Turski med i svi ostali, no svakako treba pohvaliti one najstarije jaskanske balerine bez kojih se Svetlana ne bi mogla upustiti u ovako ozbiljan projekt. I dečki su svoj posao odradili profesionalno, Bruno Vađina  kao gradonačelnik Silberhaus i Gabrijel Ječić kao njegov sin Franc. Treba spomenuti izvrsnu Ines Majcunić u ulozi Drosselmayera, Janu Frkonju kao Orašara, dadilju Martu Brkljačić, kraljicu miševa Anu Paolu Kufrin, ali i velike profesionalce, majstore rasvjete, tona, šminke i video projekcije koji su publici dočarali blagdansku i božićnu atmosferu kakvu je vjerojatno zamišljao i veliki Petar Iljič Čajkovski, čijeg Orašara publika diljem svijeta obožava već gotovo 120 godina. 

Ovu priču o djevojčici i čarobnjaku, igračkama koje tijekom noći ožive, o mašti i radosti, pobjedi dobra nad zlim, pripremila je kao koreografkinja, redateljica, kostimografkinja i scenografkinja Svetlana Lukić. U jednosatnom programu izmijenjeno je oko 150 kostima, a  učiniti sve to u skromnim uvjetima zaista je pravi podvig, i zato sve čestitke Baletnom studiju Jastrebarsko za jednu ovako prekrasnu baletnu večer.

Dobra je vijest za one koji nisu bili na premijeri da Orašara mogu pogledati ove subote i nedjelje 7. i 8. prosinca u jaskanskom Domu kulture (kino dvorana)od 19 sati.
Na kraju kažimo i to da je ova predstava realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog, a u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko i Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Baletni studio Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!