Dekanatski križni put

13.03.2018. Već tradicionalni dekanatski križni put održan je i ove godine

 Preko 300 hodočasnika iz svojih je župa organiziranim prijevozom stiglo u Kotare do župne crkve Sveti Lenard, koji teritorijalno pripadaju gradu Samoboru. Početni susret s ovim hodočašćem bio je pomalo neobičan. Za mene kao hodočasnika je vlč. Dragutin Goričanec koji je ove godine na hodočašće vozio Desinčake bio osvježenje. S vlč. Goričancem vam je putovanje više nego zanimljivo jer je vrlo duhovit, a i spretan vozač. Čim krene, drži se volana i mikrofona preko kojega svoje putnike zabavlja i jednostavno svakoga oraspoloži.

O njemu je napisana i knjiga „Milosrđe na kotačima“ autorice Tanje Popec. Vlč. Goričanec u svojim svjedočanstvima u toj knjizi kaže: „Bog ima plan sa svakim čovjekom“. Vjerojatno je imao i neki plan prilikom mojeg putovanja jer sam na poklon od vlč. Goričanca dobio tu knjigu. Nakon njegovog zaustavljanja u Kotarima svi zajedno smo se priključili ostalim hodočasnicima na prvoj postaji. Bilo je tu mnogo poznatih osoba iz cijelog našeg kraja, a posebno veseli podatak da je bilo mnogo mladih ljudi. Nakon molitve uputili smo se u devet sati iz Kotara prema Poljanicama i crkvi Sv. Jurja na Plešivici.

 U nastavku puta prvu veću pauzu smo imali nakon dva sata i petnaest minuta ispred vatrogasnog doma DVD-a Plešivica. Tu nas je domaćin dočekao i počastio pićem i kolačima. Bilo je to jedno prekrasno druženje i opuštanje pred nastavak puta u šutnji preko Prilipja i Vranovdola. Ispred vatrogasnog doma DVD-a Vranovdol dočekala nas je ponovno ista slika kao i na Plešivici. Ne znam kako bi hodočasnici prolazili ovim našim krajem, a da ih domaći ljude ne počaste pićem i kolačima. Uslijedio je nastavak puta pod vodstvom kapelana župe svetog Nikole biskupa iz Jastrebarskog, Tomice Božićeka, prema Krcivoj Bregu i Gornjoj Reki. Zaustavljanja i molitve su održane kod svakog raspela, pila ili kapele po predviđenim postajama. Nakon kapele sv. Urbana na Gornjoj Reki hodočasnici put nastavljaju do Donje Reke i kapele Majke Božje Kraljice Mira. Tu su nas domaći župljani i vrijedni domaćini također dočekali s kolačima i pićem po izboru (čaj, kuhano vino) kao i kod prethodnih domaćina. Nastavak puta slijedi od Donje Reke preko divnih vinograda na Zdihovo.

Zanimljivo je da se na par mjesta može vidjeti prekrasna panorama grada Jastrebarskog. Tamo svakako trebate ići i pogledati svoj grad iz kuta kojeg još niste doživjeli. Iz Zdihova su već pomalo umorne noge put nastavile prema raskršću kod Vrbosa u Jastrebarskom (nekadašnji stari naziv), zatim prema kapeli Svetog Duha i do crkve sv. Nikole biskupa gdje je održana sv. misa. Nakon sedam sati hoda i 19 km, kako je izmjerio jedan hodočasnik, svi su se osjećali opušteno, veselo i obogaćeno vjerom nakon molitve u ovo korizmeno vrijeme. Druženje je nastavljeno poslije sv. mise ispred crkve gdje su svi hodočasnici bili također počašćeni od Jaskanskog dekanata i župnika Stjepana Rožankovića.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Jaskanski dekanat

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!