Desinečka župa na hodočašću u Mariji Bistrici

11.06.2018. Župljani Desinca lijepi subotnji dan proveli na Mariji Bistrici hodočasteći Gospi na Blagdan Bezgrješnog Srca Marijinog


Hodočasnici iz Desinca u Mariji Bistrici bili su zajedno sa svima onima koji su kao i bolesnici i medicinsko osoblje došli Majci se pokloniti i zahvaliti za sve ono dobro što im Marija daruje svojom majčinskom ljubavlju, zaštitom i bezgrješnim srcem.

Subota, 9. lipnja 2018.: Lipanjsko mirisno jutro u Desincu, poluoblačno ugodno vrijeme, nešto iza pola 7, za neke župljane radni dan, dok je nešto više od 50 župljana planiralo zajedničko hodočašće na Mariju Bistricu. Ovaj put smo bez našeg vlč. Ribarića (obaveze zbog Sv. Potvrde na Plešivici) i bez gospođe Dragice Tomičak (spriječena bolešću), a kormilo i organizaciju prijevoza preuzima već nama dobro poznati vlč. Dragutin Goričanec iz udruge Job .
Na autobusnoj stanici u Donjem Desincu oko tridesetak župljana dočekuje i popunjava autobus koji nas već poznatim putem preko Sesveta i Kašine, uz molitvu krunice, dovozi do najvećeg Marijanskog svetišta u Hrvatskoj u Mariji Bistrici. Uz već poznate, gotovo svake godine redovne hodočasnike, primjerice obitelji Vjekoslava Šebine, Mladena Smrkulja, Ivana Mahenića, tu su i vrlo nam omiljene pjevačice crkvenih pjesama i moliteljice Sv. Krunice gospođe Dragica Kambić, Barica Juras, Barica Blažek, Dragica Štefković, iz Donjeg Desinca te gospođe Amalija Novosel, Dragica Strahija, Štefica Kunović, Dragica Kišan, Barica Jurković i Dragica Volarić iz Gornjeg Desinca, kao i ostali vjernici. Zasigurno ne bih trebao zaboraviti spomenuti niti obitelj Suša (Zvonko i Brankica) te prijatelje; desinečkog pisca gospodina Marijana Berečka te jaskanskog pisca i novinara gospodina Zdenka Vukovića, kojega žitelji našega jaskanskoga kraja uglavnom poznaju kao Cenu. Po dolasku na odredište te kratkog predaha, zaputismo se u pola devet (8:30 h) na križni put na kalvariju.

Koliko ljudi, koliko vjernika, koliko bolesnika, koliko medicinskog osoblja.. za vjerovati jest, da je toliko ili još više naravi, upita, molbi, pogleda, prošnji, zaziva, nutarnjih tihih usklika, križanja, truda, molitava, pokleka, zahvala, čekanja. Koliko osoba i pojedinaca toliko i sebe darivanja, opraštanja, ljubavi, misli, obećanja, doživljaja, spasenja, milosti, dobrote, tajnovitosti, uspona, posrnuća, padova, uzdizanja, svjetlosti, smijeha, suza, potraga, dobivanja, iskazivanja, prigoda, ljepote, istine, izbora. Koliko u očima suza, toliko i još više želja, poziva, priznanja, prisjećanja, znakova, pouka,  smjelosti, nadahnuća, žudnje, utjehe, čeznuća, privrženosti, suosjećanja, osuda, prihvaćanja, spremnosti, maštanja, obraćenja.. Još bi se dalo ponaosob navoditi i pobrojavati raznih stanja, mogućnosti, emocija, situacija i razmišljanja u vremenu i prostoru, ali to ostavimo za neko drugo vrijeme i druge prigode..

Slobodno su vrijeme mnogi vjernici imali prigodu za obavljanje duhovnih potreba (molitve, Sv. Ispovijed te međusobno druženje. Nakon Sv. mise u 11 sati, koju je u prepunoj crkvi predvodio fra Petar Cvekan (spomen na sv. Vida mučenika), u cinktoru se mogao dobiti sakrament bolesničkog pomazanja, a zajednički križni put hodočasnika u cinktoru počeo je u 14 sati, nakon čega je slijedila i završna zahvala Majci Božjoj Bistričkoj uz omiljenu pjesmu „ Majko Božja Bistrička, moli se za nas, mi smo tvoji putnici, blagoslovi nas, mi ti ruke pružamo, srcem te pozdravljamo, zdravo, zdravo, zdravo Marijo..“. 

Nahranjeni dobrotom i ljubavlju Srca Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina te okrijepljeni i osnaženi božanskim sjajem i toplinom, krenuli smo kući u naš Desinec obogaćeni za predivne trenutke viđenja i čašćenja molitvama i pjesmama naše predobre Majke te za predivne osjećaje ljubavi i zajedništva, koji se mogu doživjeti samo na takvim svetim putovanjima i hodočašćima. Hvala Ti Predobra Majko na lijepom vremenu, na lijepom druženju, na sigurnoj vožnji te sigurnom povratku kući!
Tekst i fotografije: Juraj Jurković

TAGOVI | Župa sv Ivana Krstitelja Desinec

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!