Edukativno-glazbenim programom obilježen Dan Europe

10.05.2019. Nakon uspješno održanih sajmova, Cvjetne Jaske i Obrtničkog sajma koji su svojom tematikom povezali kulturu i poduzetništvo i tako bili najbolja moguća uvertira u Europski tjedan

U četvrtak, 9. svibnja, sam Dan Europe u Jastrebarskom se proslavio edukativno - glazbenim programom, a koji se održao u Centru za kulturu Jastrebarsko. 

Program je započeo informiranjem prisutnih o uspješno provedenim EU projektima Grada Jastrebarskog i predstavljanjem onih koji su u provedbi. Naime, Grad Jastrebarsko uspješan je u povlačenju europskog novca te sasvim zasluženo nosi titulu najuspješnijeg grada u Zagrebačkoj županiji po dodijeljenim EU sredstvima, a isto tako i po broju prijava EU projekata,  za razdoblje od 2015. – 2018. godine. Trenutno, Grad Jastrebarsko provodi sedam projekata ukupne vrijednosti 186,3 milijuna kuna, od čega je 182,0 milijuna kuna vrijednost EU projekata u kojem je nositelj Grad Jastrebarsko odnosno trgovačko društvo u vlasništvu grada. Nadalje, ukupna vrijednost trenutno prijavljenih 5 EU projekata, a koji su u fazi administrativne kontrole odnosno ocjenjivanja, iznosi 89,6 milijuna kuna. Podsjetimo i to da je već u pretpristupnom razdoblju od 2007.-2013, Grad Jastrebarsko uspješno proveo tri projekta kojima je već tada povučeno više od 16 milijuna kuna sredstava iz fondova Europske unije.

 -Dokaz je to da smo već tada bili spremni, a da nastavljamo u istom smjeru potvrđuju i novi projekti koji su u provedbi, ali i projekti koji su u pripremi kako bi tijekom 2019. i 2020. bili spremni za prijavu. To sve govori dovoljno  o tome koliki naglasak stavljamo na povlačenje bespovratnih sredstava iz Europske unije“, poručio je sinoć gradonačelnik Novosel te nastavio: „Grad Jastrebarsko može se pohvaliti sa činjenicom da je najuspješniji grad u Zagrebačkoj županiji po dodijeljenim EU sredstvima u razdoblju od 2015.-2018. godine, a isto tako je i najuspješniji grad po broju prijava EU projekata. Svi dosad odobreni EU projekti i oni koji su u provedbi ukupne vrijednosti 200 milijuna kuna usmjereni su razvoju prirodne i kulturne baštine, obnovama javnih objekata, izgradnji poslovne infrastrukture, kanalizacijskih sustava i pročistača voda, ali i projektima usmjerenih djeci i mladima, te zasigurno služe svima nama na ponos i pridonose povećanju kvalitete života u našem gradu.

Tako, od bitnih projekata ističemo projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko vrijedan oko 170 milijuna kuna, a koji uključuje dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, kao i pročišćavanje otpadnih voda na cijelom području grada Jastrebarskog. Zatim treba izdvojiti i projekt prekogranične suradnje “kulTura” ukupne vrijednosti 1,3 mil. eura, od čega sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1,1 mil. eura. U sklopu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grad Jastrebarsko provodi projekt #JArecikliram, čija je ukupna vrijednost 591 tisuću kuna, od čega bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 500 tisuća kuna, a u sklopu kojega je jučer i održana javna edukacijska tribina. 

Tribina koja je bila prilagođena i gluhim osobama održana je sa svrhom edukacije i informiranja o odgovornom postupanju s otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima, kućnom kompostiranju i ponovnoj uporabi predmeta o čemu je prisutne više upoznala Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i stručnjakinja iz područja gospodarenja otpadom. Također, gđa Čilić je okupljenima prezentirala stanje na području gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i Gradu Jastrebarskom.
U okviru svoje prezentacije gđa Čilić je istaknula da se Grad Jastrebarsko već duže vrijeme na nacionalnoj razini ističe kao primjer lokalne samouprave koja odgovorno postupa i gospodari otpadom. Naime, upravo je Jastrebarsko među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je u potpunosti riješio zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada u skladu s važećim propisima. Za kraj je pohvalila i provedbu projekta #JArecikliram te naglasila kako je upravo kontinuirana edukacija i informiranje građana temelj i preduvjet napretka.

„Grad Jastrebarsko kontinuirano od 2011. godine provodi aktivnosti u cilju uspostave sustava održivog gospodarenja otpadom. Tako je 2013. godine sanirano odlagalište Božička čija vrijednost sanacije je iznosila skoro 13 milijuna kuna. Nadalje za razliku od mnogih drugih gradova koji još uvijek nisu uveli sustav odvojenog sakupljanja otpada, građanima Grada Jastrebarskog od 2011. godine omogućeno je da na kućnom pragu odvajaju i odvojeno odlažu miješani komunalni otpad, PET ambalažu i otpadni papir. Također Grad Jastrebarsko može se pohvaliti da je među prvim gradovima koji su na svom području postavili zelene otoke, mjesta na kojima građani mogu odlagati pojedine vrste otpada i omogućen im je besplatan odvoz glomaznog otpada na kućnom pragu tri puta godišnje“, poručio je gradonačelnik Novosel.

Glazbeni program proslave Dana Europe, izvedbama Hrvatske i Europske himne na violinama, na oduševljenje svih prisutnih otvorili su gluhi polaznici projekta Violimmusic4all, Europskog art centra Jastrebarsko. Naime, za one koji još ne znaju, prije 14 godina violinistica, Jaskanka Renata Novoselec započela je s istraživanjem na koji sve način osoba može doživjeti glazbu čak ako i ne čuje. Nakon što je istražila metodu, čiju primjenu je potvrdila na 25 gluhe djece, može se reći da je to bio početak hvalevrijednog projekta Violinmusic4all. Cijeli projekt počiva na značajnoj inovaciji i predstavlja metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima te obuhvaća širi spektar djece i odraslih s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Radi se naime o znanju koje, osim prvenstveno u edukacijske svrhe, ima snažnu terapijsku notu, gdje se usmjeravanjem misli na proces sviranja sužava i centrira fokus osobe s poteškoćom u razvoju. „Ponosni smo što je upravo takav svjetski, revolucionaran projekt potekao iz Europskog Art centra iz našeg Jastrebarskog“, poručila je Novoselec.  Također, nakon himni, polaznici projekta su izveli i skladbu „The man who sold the world“, a sve u pratnji maestra - legendarnog profesora Muzičke akademije u Zagrebu, Maria Penzara.

Zatim, na pozornicu su stigli učenici Glazbene škole Jastrebarsko, a koja ove godine slavi 15 godina postojanja. Svoj rođendan škola će obilježiti koncertima, gostovanjima i aktivnostima od 20.- 27. svibnja. Podsjetimo i to da je krajem prošle godine završen EU projekt „Energetske obnove Glazbene škole Jastrebarsko“ u sklopu kojega su izvedeni radovi na rekonstrukciji fasade i krova zgrade, a u samoj zgradi ugrađeni su termostatski setovi i balansirajući ventili. Navedeni radovi direktno će utjecati na minimiziranje gubitaka energije odnosno uštedu energije za grijanje/hlađenje od najmanje 50% godišnje. Projekt vrijedan oko 1,8 milijuna kuna učenicima i djelatnicima škole osigurao je kvalitetnije uvjete za rad.

Sinoćnji program završen je plesom i pjesmom. Za ples bile su zadužene dvije osnovnoškolske skupine Plesnog studija Instinct. Skupina Pinokio koja okuplja 23 djevojčice i dva dječaka iz prvog, drugog i trećeg razreda, a koji u ovom sastavu plešu od rujna 2018. godine. Koreografiju SAN otplesali su pod vodstvom koreografkinje Marije Bobinski, s kojom su na 2. SamoPles Dance Challengeu, svom prvom natjecanju, osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji. Nadalje, skupina Stars, učenica trećih i četvrtih razreda, također se iskazala na Dance Challengeu, te iz Samobora donijela još jedan zlatni pehar. Prvo mjesto u svojoj kategoriji djevojčice su osvojile koreografijom P.O.P., a koju je osmislila te pripremila trenerica i voditeljica Plesnog studija Instinct, Lana Jerčinović. Sinoć su s nagrađenom koreografijom po prvi put nastupili u Jastrebarskom.

Pravi šećer na kraju bio je Dječji zbor Hitići koji djeluje u sklopu glazbene radionice Centra za kulturu Jastrebarsko. Broji oko 40-ak mališana od 2.5- 12 godina, koji pjevaju, plešu i glume. Iza sebe broje mnoge nastupe, a jedan od značajnijih nastupa bio je i na Dječjoj televiziji gdje su osvojili 2. mjesto na Dječjoj top listi sa pjesmicom Sreća. Hitići su se prošle godine okušali i u glumi, pa su tako oživjeli i Malu sirenu (Disney). Snimili su nekoliko autorskih pjesama, a koje ćete moći čuti uskoro i na njihovom 1. nosaču zvuka.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!