Jaska dobiva novi željeznički kolodvor

29.12.2019. Potpisan je 2 milijarde i 721 milijun kuna vrijedan ugovor o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosjeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac

Ovaj projekt koji bi se trebao realizirati kroz naredne 4 godine, a koji će uz dvostruko brže putovanje do Zagreba ili Karlovca Jaskancima donijeti moderan kolodvor i nova prometna rješenja. Ugovor o dodjeli novca u Karlovcu su potpisali: Ministar mora, prometa i infrastrukture, Ravnatelj SAFU-a i Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.
Naime, radi se o dionici dugoj oko 44 kilometra, a koja će se rekonstruirati i graditi do kraja 2023. godine. Uz rekonstrukciju postojećeg te izgradnju drugog kolosjeka na navedenoj dionici će se izgraditi ukupno sedam nadvožnjaka i podvožnjaka te će se modernizirati željezničko – cestovni prijelazi uz instalaciju modernog signalno – sigurnosnog sustava. Također, na cijeloj dionici u potpunosti će se rekonstruirati kolodvori: Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko i Karlovac, kolodvori Horvati, Zdenčina i Draganići prenamijenit će se u stajališta, a postojeća stajališta Mavračići, Desinec, Domagovići i Lazina će se rekonstruirati. Najveća dopuštena brzina vlaka biti će 160 kilometara na sat, a najavljeno je da će sljedeće godine biti raspisana i javna nabava za 21 elektromotorni vlak - projekt vrijedan milijardu kuna.
Grad Jastrebarsko aktivno je sudjelovao u pripremi i razradi ovog projekta, a što će rezultirati skorim uređenjem kolodvora Jastrebarsko te stajališta Desinec i Domagović, kao i izgradnjom novih modernih prometnih rješenja. Potpisivanju Ugovora nazočio je i gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.
Projekt je vrijedan 2 milijarde i 721 milijun kuna, od čega se 85 posto sredstava sufinancira putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.– 2020. iz Kohezijskog fonda. Početak gradnje očekuje se iduće godine.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Hrvatske željeznice

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!