Jaska obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

10.06.2019. U perivoju dvorca Erdödy protekle subote u našem je gradu obilježen Svjetski dan zaštite okoliša bogatim zabavno-edukativnim programom te kreativnim radionicama za djecu u sklopu EU projekta #JArecikliram

Na početku programa gradonačelnik Zvonimir Novosel obratio se prisutnim mališanima naglasivši pritom važnost brige o zaštiti okoliša, jer upravo svatko od nas malim potezima može doprinijeti stvaranju ugodnijeg mjesta za život. "Draga djeco, kao što ste dosad mogli naučiti od svojih teta u vrtićima i učiteljica u školi, vrlo je važno voditi brigu o zaštiti okoliša, jer što činimo prirodi zapravo činimo sebi. Priroda nam uvijek vraća koliko joj dajemo i brinemo o njoj. Ja sam siguran da ste vi dosad puno toga naučili pa znate kako pravilno razvrstati otpad, kako stvari koje bi inače završile u otpadu možemo ponovo upotrijebiti, što ćete nam danas i prezentirati u okviru vaših kreativnih radionica. Hvala vam što ćete i dalje odgovorno postupati s otpadom. Pozivam vas da učite i sve nas i svoje bližnje kako treba brinuti o prirodi", poručio je gradonačelnik Novosel.

U nastavku polaznici projekta Violinmusic4all pod vodstvom violinistice Renate Novoselec i uz pratnju gospodina Marija Penzara na pianinu izveli su četiri skladbe: Blistaj, blistaj zvijezdo mala, Kad si sretan, Nirvana, te Nessun Dorma. 

Učenici Osnovne škole Ljubo Babić i članovi Učeničke zadruge Grozdek i skupine GLOBE sudjelovali su u kreativnim radionicama na kojima su izrađivali memory karte, od plastičnih čepova maštovite slike, od tetrapaka ukrasne kutijice za nakit ili olovke, od staklenki vaze za cvijeće, a od starih majica praktične platnene torbe.

Članovi skupine GLOBE od konca, matice, kartona od kuhinjske (ili wc) role i slamke izradili su densiometar i klinometar. Klinometar se naime, koristi za određivanje visine stabala, a densiometar za određivanje pokrova krošnji drveća. Ove će uređaje učenici kasnije i koristiti pri mjerenjima koje kontinuirano provode u okolišu škole, a mjerenja će učenici provesti i u parku Erdödy.

Pored navedenih radionica predstavnici tvrtke EKO FLOR održali su edukativnu prezentaciju pokraj mobilnog reciklažnog dvorišta. Nakon završetka radionica, svim sudionicima podijeljene su prigodne zahvalnice kao mala uspomena za sudjelovanje. 

U nastavku programa članice plesne skupine Instinct izvele su dvije plesne točke Dessert i P.O.P.
Još jednom je izveden igrokaz za djecu „Fran i Eko dan“ nastao u sklopu projekta JArecikliram i to u suradnji s Gradskim kazalištem Jastrebarsko i Dječjim vrtićem Radost. Na kraju programa Dječji zbor Hitići otpjevao je pjesmice: Hvala, Duboko plavetnilo i Najveća tajna.

Organizacija događanja sufinancirana je sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta #JArecikliram je 591.805,07 kuna, od čega iznos bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda iznosi 500.000,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 18. svibnja 2018. do 18. siječnja 2020. godine.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!