Jaskanac Mirko Dikšić novi je dopisni član HAZU-a!

14.07.2016. Redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti podržali su na izbornoj skupštini u palači Akademije prijedloge razreda te su za redovite članove izabrali 11 predloženih kandidata, a izabrano je i pet novih dopisnih članova HAZU-a među kojima je i Jaskanac Mirko Dikšić

Mirko Dikšić radiokemičar je i neuroznanstvenik, rođen u Cvetkoviću 22. svibnja 1942. gdje je pohađao osnovnu školu, a u Zagrebu završava Kemijsku tehničku školu. Studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu upisuje 1961. Tijekom studija kao odličan student dobiva stipendiju Instituta Ruđer Bošković , gdje će se i zaposliti nakon diplomiranja (1966.). Magistrirao je (1968.) i doktorirao (1970.) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na postdoktorsko usavršavanje (1971.-1973.) odlazi u Zavod za kemiju, Sveučilišta McGill u Montrealu (Kanada), a godinu dana provodi još i u Nuklearnom znanstvenom centru, Sveučilišta Florida (SAD). Vraća se u Montreal 1974. godine i prihvaća stalno mjesto znanstvenog asistenta u Zavod za kemiju, Sveučilišta McGill. Prelazi u Montrealski neurološki institut u Odjel za PET istraživanja u sklopu Zavoda za neurologiju i neurokirurgiju, gdje postaje ravnateljem ciklotronske jedinice (1983.), a na toj funkciji je sve do odlaska u mirovinu 2010. Dr. Dikšić je bio gostujući profesor u Nacionalnom Tsing-Hua Sveučilištu, Hsinchu, Tajvan (1990.) i u Kraljevskoj Faisal bolnici i istraživačkom centru, Rijad, Saudijska Arabija (1995.). Redoviti profesor je od 1992, te postaje „Professor Emeritus“ 2010. Oženjen je, ima dvoje djece (kćerka je pedijatar i radi u Montrealskoj dječjoj bolnici kao „Emergency physician“; dok je sin advokat i partner kod Ernst and Young). 

Mirko Dikšić je započeo znanstvenu karijeru istražujući nuklearne reakcije kao svoju užu specijalnost, ali je uspješno radio i na problemima aktivacijske analize i proizvodnje radionuklida na ciklotronu. To će mu iskustvo kasnije pomoći u organizaciji i vođenju ciklotrona u Montrealu. Jedan od njegovih najznačajnijih dostignuća je sinteza i primjena radioaktivno obilježenog (11C, 14C, ili 3H) alfa-metiltriptofana u određivanju brzine sinteze serotonina u mozgu in vivo . Za razvitak te metode dodijeljena mu je nagrada „Innovations in Neuropsycopharmacology, Aword 2000, of Canadian College of Neuropsychopharmacology”. Objavio je veliki broj znanstvenih radova o kontroli brzine sinteze serotonina u mozgu eksperimentalnih životinja i ljudi, te održao preko sto predavanja po cijelom svijetu. Mirko Dikšić je izuzetna osoba koja se ističe svojim neiscrpnom radnom energijom, svestranošću i posebice korektnom odnosu prema kolegama i suradnicima. Sudjelovao je kao gost na brojnim hrvatskim skupovima kemičara i neuroznanstvenika. U njegovom laboratoriju boravilo je i radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika.
Ena Mrakužić

TAGOVI | HAZU

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!