Nezaboravna baletna večer

21.03.2013. Gala večer Baletnog studija Jastrebarsko održana protekle nedjelje u jaskanskoj kino dvorani kulturni je događaj kakav se rijetko viđa, ne samo u našem gradu, već i u mnogo većim sredinama


Izuzetno talentirana generacija najstarijih balerina Baletnog studija Jastrebarsko, zajedno sa svojim gostima, balerinama i baletanima Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, priredili su Jaskancima nezaboravnu baletnu večer.

 Dvadesetak točaka, među kojima i one iz najpoznatijih svjetskih baleta, rijetko se viđaju na jednom mjestu, a način na koji ih je dramaturški priredila sjajna baletna umjetnica i pedagoginja Svetlana Lukić, voditeljica Baletnog studija Jastrebarsko, rezultiralo je baletnom večeri za pamćenje.

 Na početku Vangelisova "Subina",  na kraju Zelwerov "Rastanak", u sredini Minkusov "Ples vatre", potom "Španjolski ples", prije toga "Ciganski ples", pa Kanderov "Cabaret" i "Cell block tango", dovoljno govori o svestranom repertoaru jaskanskih balerina koje se mogu podičiti najvećim državnim, ali i svjetskim nagradama.

Ovakvu generaciju balerina Jaska vjerojatno više neće imati, jer to se rijetko događa i u puno većim gradovima. 

 Treba spomenuti njihova imena. To su Marta Brkljačić, Jana Frkonja, Ines Majcunić, Gloria Meštrić, Morana Pustaj i Eva Režek, koje su ove večeri  dale sve od sebe kako bi se na najbolji mogući način "možda" i oprostile od aktivnog plesanja baleta.

Naime, zbog obaveza na fakultetu i školi, značajniji angažman više im gotovo i nije moguć, jer balet je samo njihova velika ljubav i hobi. No, sigurno je da ćemo ih još viđati na prigodnim gradskim manifestacijama, ali sudeći po svemu natjecanja su za njih završena. 

A bile su zaista uspješne. Osvajale su najprestižnije nagrade na natjecanjima ESDU-a i TREPS-a, te na najbolji mogući način predstavljale svoj grad u zemlji i inozemstvu. I Jaska se njima ponosi.

A sve se nekako poklopilo prije gotovo petnaestak godina kada je u Jastrebarsko slučajno "zalutala" solistica baleta  i izuzetna baletna pedagoginja Svetlana Lukić. 

Nino Škrabe jednom je napisao kako Jaska ima tu sreću da je u Svetlani dobila pravu pravcatu svećenicu svog poziva, vrsnu balerinu i umješnu učiteljicu, a iznad svega damu ogromnog , dobrog srca koja je svojim malim plesačicama i druga majka, a kod pripremanja nastupa redovito preuzima i ulogu organizatorice, animatorice, kostimografkinje, scenografkinje i redateljice.

Tako je bilo i ovoga puta, na ovoj nezaboravnoj baletnoj večeri koju su na najbolji mogući način uveličale balerine i baletani HNK-a iz Zagreba.

Za one koji vole i poznaju balet dovoljno je reći da su te večeri na pozornici jaskankog kina plesale naše najpoznatije balerine, Edina Pličanić, Mirna Sporiš, Daria Brdovnik Bukvić i Iva Vitić. 

Jaskanci su po prvi puta u svom gradu mogli pozdraviti i sjajne plesače Guliherma Alvesa Gameira i Tamasa Daraia. 

Bili su tu još neki članovi baletnog ansambla HNK-a, koji su na samom kraju s jaskanskim balerinama zaplesali Šostakovićev Valcer br. 2, što je bio vrhunac ove gala večeri u kojoj je uživala prepuna dvorana ljubitelja baleta i plesa u našem gradu.

 Buran aplauz, povici bravo, bravo, i sjajna atmosfera u publici bili su najveće nagrada našim balerinama. 

Na kraju su im se na pozornici pridružili i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, njegov zamjenik Stipe Bučar i predsjednica Gradskog vijeća Nadica Žužak, poklonivši djevojkama bukete cvijeća.

Svetlana Lukić zahvalila je Gradu i gradonačelniku, Centru za kulturu, svima koji na bilo koji način pomažu u radu Baletnog studija, a najviše djevojkama koje su joj pružile veliko zadovoljstvo svih proteklih 14 godina, i na koje je izuzetno ponosna.

Da Baletni studio Jastrebarsko ide dalje, i to veoma ozbiljno govori činjenica da su te iste večeri polaznice devetog stupnja nastupale na pozornici HNK-a u Varaždinu, gdje su imale zapažen nastup.

Baletna umjetnost očito je ušla na velika vrata u kulturnu svakidašnjicu našeg grada.

TAGOVI | Baletni studio Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!