Noć muzeja u Jaski i Cvetkoviću

29.01.2017. Sedma po redu Noć muzeja održana je u Gradskom muzeju Jastrebarsko, a svoju prvu Noć muzeja pripremili su i vrijedni članovi DVD-a Cvetković


Centar za kulturu i Gradski muzej i galerija Jastrebarsko organizirali su protekli petak 27. siječnja Noć muzeja na kojoj su brojni posjetitelji imali priliku razgledati vrijednu zbirku slika Galerije Kovačić, uživati u glazbi učenika Glazbene škole Jastrebarsko, te vidjeti i poslušati glazbu biljaka i stare melodije s bakelitnih ploča na gramofonu iz 1910. godine.

Naime, jaskanski sakupljač i kolekcionar starina Vlado Karas i ove je godine u Noći muzeja puštao glazbu s gramofona s početka 20. stoljeća kojeg je uspio urediti i staviti u funkciju nakon što je bio u raspadajućem stanju. Ove godine gospodin Karas poklonio je Glazbenoj školi  vrijedan notni materijal star preko stotinu godina jaskanske glazbenice Berte Matšek . Miroslav Jan Golub posjetiteljima je prezentirao pomoću posebnog uređaja sličnog poligrafu zvukove koje proizvode biljke. Zanimljiv projekt koji nam govori da su i biljke živa bića sa svim emocijama i osjećajima kao i ljudi.

 Na prvom katu muzeja već tradicionalno u Noći muzeja nastupaju najmlađi jaskanski glazbenici, učenici Glazbene škole Jastrebarsko koji su i ove godine naprosto briljirali. Bilo je prekrasno slušati mlade instrumentaliste, pijaniste, gudače i gitariste.

I šećer na kraju, nastup pjevačkog zbora Ad hoc pod vodstvom neponovljive Manuele Budišćak.

Noć muzeja posjetili su i gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegov zamjenik Stipe Bučar.
-Noć muzeja je projekt kojeg očito publika voli i cijeni, jer njen interes pobuđuje te mami na kulturno uzdizanje i u kasne večernje sate. Ovo je dokaz da Jaskanci, kao i stanovnici velikih gradova, zaista drže do svoje kulturne baštine, a ove godine je naglasak na glazbi. Vjerujem da nitko od nas ne može zamisliti dan bez glazbe. Baš zato je bitno da glazba bude uz nas od malih nogu pa do zrelih godina, rekao nam je gradonačelnik Novosel.

Još jedna, ali malo drugačija Noć muzeja održana je u Cvetkoviću, gdje je garaža, u kojoj su marljivi Cvetkovćanci izložili prekrasne primjerke više od sto godina starih i očuvanih vatrogasnih pomagala i opreme te limenih i drvenih instrumenata, bila jednostavno premala za sve znatiželjne posjetitelje. Naime, cvetkovački vatrogasci iz prve su ruke prisutnima objasnili sve o bogatoj i zanimljivoj povijesti glazbe i vatrogastva, tog humanitarnog i plemenitog zanimanja. 

 Izložbu su ujutro sa velikim zanimanjem posjetili i mališani cvetkovačke škole, a navečer, uz sveprisutni orkestar, ovdje nije izostalo niti kuhanog vina niti domaćih delicija. 

Ovaj zanimljiv događaj nije propustio ni gradonačelnik Zvonimir Novosel koji nam je rekao kako je vatrogastvo uvelike vezano uz glazbu, društvene događaje poput plesova, zabava, limene glazbe, tamburaških sastava i pjevačkih zborova, a sve to čini nematerijalnu baštinu koju treba prenositi s koljena na koljeno.
I.K.

TAGOVI | DVD Cvetković | Gradski muzej Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!