Noć muzeja u znaku limene glazbe

05.02.2019. Vatrogasci i mještani Cvetkovića organizirali su u petak 1. veljače treću godinu zaredom "Noć muzeja" u znaku limene glazbe koja u ovom jaskanskom naselju ima tradiciju dulju od 120 godina

Posjetitelji ovogodišnje Noći muzeja u Cvetkoviću imali su priliku vidjeti bogatstvo drvenih i limenih instrumenata, drvene stalke za note, note stare više od 100 godina, kolica koja su služila za prijevoz bubnja, stari bicikl i trubu koja je služila za uzbunjivanje mještana kad je negdje bio požar. Većinu tih prastarih instrumenata sačuvali su samo mještani, a dio su im za ovu priliku posudili vatrogasci Petrovine, Domagovića i Plešivice, te Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Vinko Jeđut.

Drugi dio izložbe bio je posvećen samoj Limenoj glazbi DVD Cvetković - od prve generacije na fotografijama, do generacije 1975. koja se jedno vrijeme zvala: "Pionirsko –omladinska limena glazba" čiji su eksponati sačuvani i danas.

 U glazbenom dijelu Noći muzeja nastupila je zadnja generacija puhačkog orkestra, a na samom kraju upriličen je glazbeni dio posvećen jednoj ES trubi koja je izbačena iz orkestara limenih glazbala. Naime, glazbeni trio sastavljen od neobične kombinacije instrumenata, B Bas koji je svirao Ivan Bakšić, ES trubu Petar Borković i veliki bubanj Ivica Batušić. Da bi posjetitelji prepoznali melodije koje je trio izvodio pomogao im je Mirko Šegudović na trubi krilnici. Trio je izveo kompozicije "Ne želi previše" i "Pod lipom".

Za kraj manifestacije prikazan je film snimljen 1980. u Cvetkoviću, u produkciji nekadašnje Radio televizije Zagreb i naziva "Vatrogasci iz sela Gornja Prča", u kojem su u punom sastavu sudjelovali tadašnji članovi DVD-a Cvetković, a s obzirom da se i dan danas u ovom jaskanskom mjestu ponovno snima poznata hrvatska serija to je ujedno još jedna potvrda o filmskom potencijalu ovog prekrasnog jaskanskog naselja - Cvetkovića.
Kao i protekle dvije i ovogodišnja "Noć muzeja" završila je prigodnim druženjem mještana Cvetkovića i njihovih gostiju, među kojima je bio, u ime gradonačelnika Zvonimira Novosela, njegov zamjenik Stipe Bučar.

I.K.

TAGOVI | DVD Cvetković

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!