Obilježen Dan dr. Vladka Mačeka

20.07.2011. U povodu 132. obljetnice rođenja dr. Vladka Mačeka u Jastrebarskom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća i položeni su vijenci kod Mačekove biste u centru grada

U Centru za kulturu u Jastrebarskom gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, pored vijećnika, okupio se veliki broj štovatelja djela dr. Vladka Mačeka, članova HSS-a iz cijele Zagrebačke županije među kojima je bio i predsjednik HSS-a  Josip Friščić. 

Prisutne je najprije pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Nenad Strizrep koji je, među ostalim, izrazio zadovoljstvo što su ove godine prevladane razlike i zajedno obilježavamo Dan dr. Vladka Mačeka  kako bi pred hrvatskom javnošću pokazali da smo mi Jaskanci jedinstveni, bar kad je u pitanju štovanje lika i djela velikana rođenih u našem gradu čiji smo svi skupa ponosni baštinici. 

-Kao demokrat i antifašist Maček je bio protiv svakog nasilja koje je ugrožavalo slobodu čovjeka ili društva te je nastojao izbjeći ulazak Kraljevine Jugoslavije u Drugi svjetski rat, rekao je Strizrep.  Nakon puča 27. ožujka 1941. imenovan je za potpredsjednika u vladi generala Dušana Simovića, a u trenucima raspada Kraljevine Jugoslavije u travnju 1941. Maček na mjesto potpredsjednika Vlade delegira Jurja Krnjevića i vraća se u Zagreb. U povijesti ostaje zapisana činjenica da je Maček u doba kad je fašistička čizma već gazila Europom smogao snage odbiti ponude njemačkih emisara za preuzimanje vlasti u Hrvatskoj i to za ono vrijeme hrabrim riječima: "Vi ćete izgubiti rat, a ja neću da hrvatski narod bude na strani poraženog fašizma!" Među ostalim i zbog takvog svog hrabrog čina, u hrvatskoj političkoj povijesti Maček ostaje zapamćen kao čovjek demokratskih pogleda i protivnik svakog totalitarizma, rekao je ovom prilikom predsjednik Gradskog vijeća Nenad Strizrep. 

Vijećnicima i gostima potom se obratio jaskanski gradonačelnik Mihael Zmajlović koji je naglasio kako dr. Vladko Maček, u bogatoj Hrvatskoj povijesti, predstavlja simbol morala, poštenja, tolerancije, dijaloga i dosljednosti, ali prije svega borbe za socijalnu pravdu, hrvatsku kulturu i nacionalnu slobodu te svekoliki razvoj i napredak.
Borba za socijalnu pravdu i danas je kao i u Mačekovo vrijeme jednako aktualna i danas rekao je Zmajlović.  

-Mi u Gradu Jastrebarskom svjesni vremena koje nam predstoji, pokrenuli smo projekte od iznimnog značaja za naš Grad i njegove stanovnike. Projekte koji doprinose unapređenju kvalitete života naših građana, kako na području samog Grada tako i naših gradskih naselja kao i one kojima ćemo obnoviti našu kulturnu i povijesnu baštinu. Projektom pod nazivom „Probuđena kulturna baština“, koji smo nedavno predstavili i našim sugrađanima, krećemo u obnovu dvorca Erdödy i završetak obnove Žitnice. Projekt  sufinancira EU i za provedbu projekta zajedno s partnerima povlačimo iz Europske unije preko 1,25 milijuna eura. Izgradnjom industrijsko sabirne ceste u našoj poduzetničkoj zoni, jeftinijim i dostupnijim kapitalom našim gospodarstvenicima  i potporama gospodarstvu kroz nastupe na sajmovima i potpore novo otvorenim obrtima, ulaganjem u naše turističke i gospodarske kapacitete, promociju vinarstva i cjelokupnog jaskanskog kraja, stvaramo preduvjete za nova radna mjesta, dajući pri tom svoj doprinos ne samo za socijalni status svakog pojedinca nego cijelog društva, naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Zmajlović. 

Prisutne je potom pozdravio i predsjednik HSS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić koji je podsjetio na značaj hrvatskih velikana kao što su Vladko Maček i braća Radić.

 Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod biste dr. Vladka Mačeka ispred Općinskog suda u Jastrebarskom. Kratku molitvu predvodio je župni vikar crkve Sv. Nikole Kornelije Grgić, a već po tradiciji i ovogodišnju svečanost u povodu Mačekovog dana, pjesmom su uveličali članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva dr.Antun Radić iz Okića. U župnoj crkvi Svetog Nikole u 19 sati služena je Sveta misa posvećena dr. Vladku Mačeku.  

TAGOVI | Dan Vladka Mačeka | Gradsko vijeće

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!