Od krede i pločice do tableta

14.06.2019. Izložbom fotografija i vrijednih dokumenata te svečanom priredbom, na Plešivici je proteklog utorka 11. lipnja obilježeno 140 godina školstva u ovom jaskanskom naselju

Nastavnici i učenici Područne škole Plešivica doista su na najbolji mogući način obilježili 140 godina školstva na Plešivici. U gotovo svim prostorima škole postavljena je izložba fotografija mnogih generacija učenika koji su polazili školu na Plešivici.

Izloženi su i vrijedni dokumenti, imenici i sve ono što su pronašli a da govori o počecima školstva u ovom jaskanskom naselju. Sadašnja škola koja je pravi kulturni biser ovoga kraja izgrađena je davne 1870., a povijest školstva u ovom kraju seže još i od ranije. Prvi plešivički učitelj bio je Gjuro Rožman koji je već 1866. u iznajmljenoj kući Ignaca Zahera podučavao 40 djece. Sačuvani Glavni imenik školskih sposobnjakah Opće pučke škole u Plešivici sastoji se od 4 sveska, i obuhvaća razdoblje od 1874., pa sve do 1909. godine s ukupno upisanih 1455 đaka koji tada polaze četverogodišnju nastavu. 

Školu su pohađala djeca iz svih plešivačkih naselja, a 1952. škola postaje  osmogodišnja sve do školske godine 1972/73 kada je u Jastrebarskom izgrađena nova škola pa i djeca iz Plešivice završne razrede od tada polaze u Jaski. Te godine škola Plešivica postaje Područna škola za prva četiri razreda. Nakon potresa prije desetak godina Županija obnavlja školsku zgradu koja je danas jedna od najljepših i najopremljenijih u našem gradu.

U svom emotivnom govoru na svečanoj priredbi održanoj u prostoru vatrogasnog doma DVD-a Plešivica, ravnateljica jaskanske osnovne škole Sanja Sertić, prisjetila se svojih učiteljskih početaka koji su bili baš u ovoj školi. Naglasila je kako su ljudi na Plešivici još davnih dana shvatili važnost obrazovanja za svoju djecu. Zahvalila je svim učiteljicama i učiteljima koji su sve ove godine strpljivo i marljivo radili s djecom kako bi učinili ovu školu uzornom. 

U ime Grada Jastrebarskog čestitao im je zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat i predao im za uspomenu na ovaj dan umjetničku sliku jaskanskog dvorca, koja će zasigurno krasiti zidove plešivačke škole.

Prigodni program izveli su učenici škole i puhački orkestar DVD-a Plešivica pod ravnanjem dirigenta Dragutina Fabijanića.

I.K.

TAGOVI | Područna škola Plešivica

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!