Osnovana grupa potpore pri dojenju "Jaskanski mališani"

26.03.2014. Na inicijativu viših medicinskih sestara Ane Žalac i Maje Mesic u Domu zdravlja u Jastrebarskom proteklog tjedna po prvi puta je oformljena grupa potpore pri dojenju pod nazivom "Jaskanski mališani"

Susretu je prisustvovalo devet mladih majki i njihovi mališani, gdje su majke razmijenile svoja iskustva u rješavanju problema pri dojenju. Ovom prilikom medicinske sestre Ana Žalac i Maja Mesic su naglasile prednosti dojenja kako za dijete tako i za majku. Naime, majčino mlijeko smanjuje rizike od razvoja samih bolesti u dojenačkoj dobi, ali i u kasnijem životu. Dojenoj djeci bitno se smanjuju rizici oboljenja od celijakije, astme, ekcema, proljeva, povećanog kolesterola, upale uha, meningitisa, upale pluća, viroza, infekcija urinarnog trakta... Dojena djeca znatno rjeđe pate od probavnih smetnji ( grčeva) i bolesti probavnog sustava. Dojenje osigurava optimalan razvoj djetetovog mozga, bolji psihomotorni i emocionalni razvoj. Dojenje je ujedno i najbolja utjeha za dijete, uklanja bol i omogućava djetetu bliski kontakt s majčinom kožom pri svakom hranjenju, a to pridonosi boljoj emocionalnoj povezanosti djeteta i majke.

Dojenje pomaže majkama pri bržem oporavku nakon poroda, pomaže bržem vraćanju maternice u stanje prije trudnoće, smanjuje poslije porođajno bolovanje, te na taj način smanjuje nastanak slabokrvnosti kod rodilja, također smanjuje rizike pojave poslijeporođajne depresije. Dojenje smanjuje rizik oboljenja od raka dojke, jajnika te raka grla maternice. Dojenje pospješuje emocionalno povezivanje majke s djetetom. Uspješno dojenje i uspješno rješavanje problema pri dojenju osnažuje majku i podiže joj samopouzdanje.
treba na kraju reći da je dojenje ekološko jer ne zahtjeva dodatno pohranjivanje ili transport mlijeka, ne treba ga zagrijavati niti hladiti i nema ostatka koji bi trebalo adekvatno zbrinuti. Dojenje omogućava znatne uštede u zdravstvu, jer su dojena djeca i majke koje doje općenito boljeg zdravlja, pa su i troškovi liječenja manji.

TAGOVI | Dom zdravlja Jastrebarsko

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!