Počeli Dani vina

11.10.2019. U velikom šatoru na jaskanskom sajmištu sinoć su počeli Dani vina, središnja turistička manifestacija jaskanskoga kraja

Do nedjelje 13. listopada, uz bogati kulturno-umjetnički, zabavni i edukativni program, posjetitelji manifestacije mogu kušati vina poznatih plešivičkih vinarija – Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić, Braje, Ivančić, Režek, Tomac-Bajda, Šoškić, Jurkovac, Kurtalj, Sirovica, Mladina.
„Bute črno ili belo ili pak plešivičko?! Zna se pili bumo plešivičko!“, povijesnom rečenicom hrvatske filmske industrije (film "Tko pjeva zlo ne misli") prisutne na otvorenju manifestacije pozdravio je gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Ispred pokrovitelja, Zagrebačke županije, govorila je zamjenica župana Nadica Žužak koja se pritom zahvalila vinogradarima i vinarima jaskanskoga kraja što pronose ime grada, a onda i Zagrebačke županije sudjelujući na brojnim izložbama i sajmovima vina, gdje redovito osvajaju zapažene nagrade i priznanja.

„Ova je manifestacija prilika za njihovu dodatnu promociju, ali i promociju cijeloga kraja, ona je mjesto susreta i prijateljstva“, rekla je zamjenica Župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak.

Ovogodišnje Dane vina otvorili su upravo zamjenica župana Nadica Žužak, gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i svi vinari zajedno kucajući se pjenušcem Three Stars brut obitelji Velimira Jagunića.
Svečano otovorenje uveličalo je i šarenilo prekrasnih narodnih nošnji i uniformi članica i članova jaskanskih kulturno-umjetničkih društava, pjevača i plesača, mažoretkinja, vatrogasaca, lovaca, kuburaša i puhačkih orkestara, a koji su dočekali visoke uzvanike, kao i sve goste koji su se sinoć uputili u Jastrebarsko kako bi zajedno s Jaskankama i Jaskancima svečano otvorili ovu najveću jaskansku manifestaciju.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel sinoć je ponovno istaknuo kako se iznimno ponosi jaskanskim kulturno-umjetničkim udrugama koje njeguju tradiciju i brižno čuvaju kulturnu baštinu jaskanskog kraja.
Otvorenju su prisustvovali i brojni visoki dužnosnici, a s ciljem kako bi i ove godine odali priznanje vrijednim jaskanskim vinarima i gradu Jastrebarskom koji stoljećima njeguje tradiciju vinogradarstva i vinarstva svoga kraja. Naime, povijest vinarstva, kušanja vina i podrumarenja čini Jaskance ponosnima i bogatima.

Od petka do nedjelje u terminima od 12 do 18 sati održavat će se razne  degustacije vina u kojima će svi zainteresirani moći besplatno sudjelovati. Posebno raduju vinske radionice. Prva vinska radionica na temu vinskih čaša, točnije koja je čaša za određenu vrstu vina, održava se u petak od 18:30 sati, dok se radionica na temu jantarnih vina, koja svakim danom zauzimaju sve više prostora na vinskoj sceni, planira u subotu u isto vrijeme. U petak i subotu, a prije večernjih koncerata Učiteljica, Ljubavnika i Begina, od 19:30 sati osmišljen je bogati kulturno – umjetnički program u kojem će nastupiti jaskanska kulturno-umjetnička društva, kao i posebni gosti Kumpanija Vela Luka.

Nedjelja je planirana za vatrogasce koji slave 90. obljetnicu Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog, dok će navečer velikim koncertom šator „zaključati“ Jaskanac Ivan Zak.
Sve u svemu, bogata ponuda vina i domaćih gastro proizvoda, uz vrhunsku zabavu, dovoljan su razlog da i Vi navratite u Jasku!

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | TZG Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!