Poziv na 112 spašava živote!

11.02.2016. Dan jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve 112, broj koji je spasio brojne živote diljem svijeta, obilježava se 11. veljače, a posjetom hitnoj službi u Domu zdravlja Zagrebačke županije simbolično je obilježen i u Jastrebarskom

Zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, zapovjednik VZG Jastrebarskog, Vedran Boričević i pomoćnik načelnika PP Jastrebarsko, Matej Šućur, posjetili su danas hitnu službu jaskanske ambulante, u sklopu obilježavanja Dana europskog broja 112. Dočekao ih je i ugostio voditelj Ispostave Jastrebarsko, Velimir Budišćak, s djelatnicima hitne medicinske pomoći.. Čestitajući djelatnicima, koji su imali čak 1424 hitne intervencije u prošloj godini, Stipe Bučar je izrazio zahvalnost na predanom radu, kao i na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, a posebno je istaknuo važnost dobre suradnje Zavoda za hitnu medicinu s Policijskom upravom i Vatrogasnom zajednicom grada Jastrebarskog.

Županijski centar 112 Zagreb nadležan je za operativnu funkcionalnost broja 112 za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u okviru te nadležnosti tijekom 2015. godine zaprimio je ukupno 553 786 poziva koji su dalje proslijeđeni raznim institucijama i tijelima te rezultirali spašavanjem života, sprečavanjem materijalnih šteta i drugih štetnih posljedica. 

Podsjetimo, broj 112 prvi je put uveden 1991. godine kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju. Republika Hrvatska je broj 112 stavila u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine, a od tada je broj 112, u svakom pogledu ispunio svoju osnovnu namjenu te je i prepoznat kao sustav na koji se građani Hrvatske, ali i turisti uvijek mogu osloniti u hitnim situacijama.
I. Batušić

TAGOVI | Dom zdravlja Jastrebarsko

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!