Preporuke jaskanskog Stožera civilne zaštite

13.03.2020. U petak 13. ožujka u Gradskoj vijećnici, u proširenom sastavu, sastao se Stožer civilne zaštite Grada Jastrebarskog i usvojio Zaključak o donošenju preporuka za područje Grada Jastrebarskog u svezi provođenje mjera zaštite od Korona virusa

Sjednici kojom je predsjedao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog, Stipe Bučar, odazvali su sljedeći članovi Stožera: predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog, Policijske postaje Jastrebarsko, Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko, Veterinarske stanice Jastrebarsko, Voda i Cesta Jastrebarsko, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Samobor i Odjela za preventivne i planske poslove te Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb. S obzirom na važnost teme sastanku su nazočili i predstavnici jaskanskog dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, Centra za kulturu, Centra za socijalnu skrb, Župe i Groblja Jastrebarsko, Društva Naša djeca te predstavnici jaskanske sportske i kulturno-umjetničke zajednice. Prisutnima su se pridružili i gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, dr. Hrvoje Vranješ, iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji je nazočne upoznao sa svim bitnim informacijama o ovoj aktualnoj temi te trenutnom situacijom u Hrvatskoj, ali i voditelj Odjela za preventivne i planske poslove, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb, Hrvoje Vegar, koji je pak prisutnima pojasnio o postupanju i Odlukama Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.
Naime, prema njihovim riječima za sada na području Republike Hrvatske nema prevelike opasnosti za građane, no zbog nekolicine slučajeva i kako ne bi došlo do širenja zaraze na čitavom području Republike Hrvatske provode se sve moguće preventivne mjere od zabrane javnih okupljanja, kao i samoizolacija osoba koje su doputovale, osim i zemalja Azije, iz: Njemačke, Francuske, Švicarske, Austrije, Italije, Španjolske, Nizozemske, Švedske ili Slovenije. Također, nužno je slušati i poštivati odredbe nacionalnog Zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog Stožera civilne zaštite, biti oprezan, odgovoran i dosljedan u osobnom postupanju te i voditi pojačanu brigu o higijeni kako ne bi bilo razloga za paniku.

Što se tiče pojačane osobne higijene bitno je redovno pranje ruku sapunom i vodom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, u slučaju kašljanja ili kihanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom te izbjegavanje bliskih kontakata s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu ili kašlju. Također, preporuka je za sve one koji su boravili u područjima izvora zaraze da se hitno telefonskim putem jave (ne osobnim dolaskom) svojem liječniku ili na dežurni broj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije: 099/482-7486. Bolest uzrokovana ovim virusom očituje se simptomima koji nalikuju simptomima gripe ili obične prehlade, a osoba koja se u navedenom periodu vratila/doputovala iz područja koje je zahvaćeno epidemijom, uz gore navedene postupke, treba ostati u posebnoj karanteni ili u kućnoj samoizolaciji kroz 14 dana od povratka. Za sva pitanja i nedoumice građani se mogu obratiti na telefon 112, na e-mail Grada Jastrebarskog info@jastrebarsko.hr, kao i na 099/482-7486 - dežurni broj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Pojašnjenje pojma kućna karantena:
• Osobe u kućnoj karanteni dužne su dva puta dnevno mjeriti tjelesnu temperaturu i javljati se telefonom svakodnevno teritorijalno nadležnom epidemiologu prema rješenju izdanom od graničnog sanitarnog inspektora
• Kućna karantena podrazumijeva boravak osobe u jednoj odijeljenjoj prostoriji u stanu/kući uz održavanje minimalnog kontakta s jednim ukućanom s distance od najmanje jedan metar. Osoba u karanteni treba smanjiti direktne socijalne kontakte na minimum i ne smije ulaziti u javne niti privatne objekte. Može šetati na otvorenom uz pridržavanje držanja distance od drugih ljudi na najmanje jedan metar.
Svi hrvatski građani koji dolaze iz područja s najvećim rizikom navedenih pod kategorijom 1. biti će temeljem rješenja graničnog sanitarnog inspektora obavezni na kućnu karantenu/samoizolaciju na razdoblje od 14 dana po napuštanju područja navedenog u kategoriji 1.
Ako hrvatski građani koji dolaze iz područja s najvećim rizikom navedenih pod kategorijom 1. dijele kućanstvo s članovima obitelji i ne mogu kod kuće biti u samoizolaciji, biti će smješteni u organiziranoj karanteni.Trošak organizirane karentene snosi Republika Hrvatska ako je osoba podvrgnuta karanteni boravila u područjima navedenimpod kategorijom 1. radi posla, a obveznik karantene snosi troškove ako je u rizičnom području pod kategorijom 1. boravio turistički.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!