Radosna vijest za Dan grada

14.11.2019. Na svečanoj sjednici održanoj jučer u Princess centru u Jastrebarskom, gradonačelnik Zvonimir Novosel najavio je skoru obnovu dvorca Erdödy kao najljepši poklon našem gradu za 770. rođendan

Europskim novcem sufinancirat će se obnova dvorca Erdödy. Gradu, za projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdödy stigla je naime krajem mjeseca listopada obavijest da je projekt vrijedan 73,6 milijuna kuna rangiran kao jedan od 5 projekata koji su ocijenjeni kao prihvatljivi.
To je san koji sam sanjao svih ovih godina, rekao je u svom govoru na svečanoj sjednici gradonačelnik Novosel, nakon što je predsjednica Gradskog vijeća Željka Kovačić pozdravila sve prisutne i čestitala svojim sugrađanima Dan grada.

-Što god da smo radili i bili ponosni na to, koliko god smo se radovali svakom našem uspjehu, uvijek je malo tuge bilo u srcu baš zbog našega dvorca. No, smiješe mu se sretniji dani. Toliko su blizu, a još tako daleko, ali kad je tolika stoljeća izdržao, izdržat će još samo malo. U listopadu prošle godine prijavili smo obnovu našeg Dvorca Erdödy na sufinanciranje, a točno godinu dana kasnije, u listopadu ove godine dobili smo obavijest da je projekt rangiran kao jedan od 5 projekata koji su ocijenjeni kao prihvatljivi. U tijeku su procedure koje prethode konačnom odobrenju i ugovaranju same obnove, a mi smo već započeli sa ugovaranjem posljednjeg koraka prije početka radova - izradi glavnog projekta obnove. Ako sve bude teklo kako smo planirali, kroz otprilike godinu dana dvorac Erdödy trebao bi početi dobivati svoj novi-stari sjaj. Mislim da ljepšeg poklona našem gradu nismo mogli niti sanjati, rekao je vidno ushićen Zvonimir Novosel.

Posebno emotivan bio je saborski zastupnik Mihael Zmajlović, koji je dužnost gradonačelnika Jastrebarskog obavljao prije Zvonimira Novosela. Prilikom svog obraćanja rekao je kako dobiveni novac za obnovu dvorca priča o tri stvari - obećanju, povjerenju i ostvarenju snova. 

-Prije skoro 20 godina nekolicina mladih ljudi, među kojima su bili Zvonimir Novosel, Nadica Žužak, Domagoj Šlat i brojni drugi željeli su da se njihov glas čuje. Bila je to lista Glas mladih koja je već tada sanjala o obnovi dvorca. Uloženo je puno truda i znanja, sve kako bismo ispunili obećanje. Velimir Kokot je bio voditelj prvog velikog EU projekta u Jaski kojim su udareni temelji obnove dvorca, uređena Žitnica i Perivoj. No, bez povjerenja naših sugrađana da ćemo to obećanje ispuniti, danas ne bismo imali ništa! Zato Jaskanke i Jaskanci, sretan nam Dan grada! A našem Zvonku iskrene čestitke na ovako velikom uspjehu, rekao je na svečanoj sjednici Mihael Zmajlović.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak, koja je među ostalim poželjela Gradu da svi projekti, bilo da se oni odnose na kulturnu baštinu, komunalnu infrastrukturu, na obrazovanje..., koji imaju idejno rješenje, glavni projekt ili građevinsku dozvolu, čim prije krenu u realizaciju, na zadovoljstvo svih nas koji živimo u Jaski.

Inače, svečana sjednica u povodu Dana grada obilježena je kreativnim  programom u kojem su kralj Bela IV., Ante Starčević, Ivana Brlić-Mažuranić, grof Erdödy i Ljuba Kraljević, koje su izvrsno uprizorili sjajni jaskanski glumci Franjo i Martin Kuhar, te Vini Jurčić i Morana Kralj, vodili su prisutne kroz 770. godina od prvoga pisanog spomena Jastrebarskoga-grada koji je ime dobio po srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica - jastrebarima.

Prisutnima se, na kraju, obratio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je između ostalog rekao kako je 770 godina vremeplov u kojemu smo svi samo jedinke te da je važno ono što ostaje iza svakoga tko se bavi javnim radom i poštuje javno dobro.

Na svečanoj sjednici već tradicionalno su uručena i Javna priznanja Grada Jastrebarskog. Nagradu za životno djelo primio je profesor Petar Fabijanić, a Nagrade grada dobili su: Mijo Baltorinić, Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko te dobrovoljna vatrogasna društva Jastrebarsko i Gornji Desinec. Priznanje Gradonačelnika dobila je prim.dr.sci. Biserka Čičak,  koja se, u ime svih nagrađenih, ugodnim riječima zahvalila Gradu i svima onima koji su prepoznali njihov dugogodišnji rad, trud i odricanje. 

Ovu sjajno režiranu i produkcijski izvrsno pripremljenu svečanu sjednicu u povodu Dana grada Jastrebarskog, svojim je nastupom uveličao i mladi tenor Roko Radovan i pijanistica Elizabeta Marjanović

I.B.  I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!