Siguran sam da će i tijekom 2019. Jaska biti veliko gradilište

20.12.2018. Pripremamo i planiramo puno novih projekata, kako u samom gradu tako i u prigradskim naseljima, tako da će naš grad i u 2019. godini biti veliko gradilište, rekao nam je u razgovoru jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel

Ovu godinu Jastrebarsko su obilježile ekološke teme. Slučaj Remondis dignuo je građane na noge, a istovremeno Grad Jastrebarsko je dobio nagradu kao najbolji grad u Hrvatskoj po najboljim ekološkim rješenjima i praksama. Stoga je i naše prvo pitanje bilo vezana za ove teme.
Gospodine Novosel koji je vaš komentar na sve to?
-Grad Jastrebarsko i građani pokazali su zajedništvo u slučaju Remondis. Nama je neprihvatljiv način na koji oni posluju, upitne su okolnosti kako im je sve to omogućeno i godinama smo se tome opirali da bi ih doveli u situaciju javne rasprave. U tom su se trenutku aktivirali građani i to je bilo ključno, jer je pritisak javnosti bio toliko jak da je po tom pitanju na sastanak u gradsku upravu došao i sam ministar. Bili su neki komentari zašto građani te stvari nisu znali ranije, ali odgovor na to je vrlo jednostavan. Jedan jedini trenutak u kojem su građani mogli dobiti „službeno pravo glasa“ jest javna rasprava i tu je građanska inicijativa prikupila potpise i brojne komentare na studiju. Da su se recimo građani pola godine prije digli na noge, to bi od Remondisa samo napravilo žrtvu i postojala bi opasnost da se građane proglasi aktivistima ili prosvjednicima. Meni kao gradonačelniku nisu cilj prosvjedi, bilo kakvi sukobi ili nekontrolirane situacije. Ako znamo što hoćemo i pametni smo, sve možemo riješiti mirnim i legalnim putem. Bolje je da riješimo problem jednom zauvijek, nego da imamo krizne situacije. Ja sam vaš gradonačelnik i ja moram predvidjeti sve ovakve situacije, preuzeti odgovornost i donijeti ispravne odluke. Odluke vezano uz Remondis su bile sve ispravne i to će najbolje pokazati epilog cijelog ovog slučaja. Nagrada koju je Jastrebarsko dobilo kao najbolji grad u Hrvatskoj po ekološkim rješenjima i praksama potvrda je naših dugogodišnjih aktivnosti. Među prvim smo gradovima koji su sanirali i zatvorili deponij na svom području, imamo 40-ak zelenih otoka, reciklažno dvorište, kao i mobilno reciklažno dvorište te smo primarnu selekciju otpada omogućili doslovno na kućnom pragu. Izgradili smo moderan niskoenergetski vrtić, za investitore koji grade pasivne kuće osigurali smo oslobođenje od komunalnog doprinosa, E-projektima štedimo i čuvamo naš okoliš. I kao što sam već ranije naglasio i ovog ću puta ponoviti-ovo veliko priznanje nije rezultat jednog realiziranog projekta, nije rezultat jednogodišnjeg rada i nije rezultat samo jednog čovjeka. Upravo suprotno-to je nagrada za brojne uspješne projekte realizirane unazad nekoliko godina, ali i priznanje za koje su uvelike zaslužni i moji sugrađani kojima se i ovom prilikom zahvaljujem!
Još jedan veliki projekt, zapravo po ukupnoj investiciji najveći na području grada, jest izgradnja vodnokomunalne infrastrukture. Kako napreduju radovi?
-Radovi idu u skladu s planovima, a ovim putem molim stanovnike za strpljenje. Svjestan sam da nije ugodno tjednima imati raskopanu ulicu ili zbog spajanja glavnog cjevovoda ostati par sati bez vode, ali s ovim projektom ćemo riješiti kompletnu odvodnju nizinskog dijela jaskanskog područja te će tako biti izgrađeno 50-tak kilometara kanalizacije i tri nove vodospreme koje će poboljšati vodoopskrbni sustav. Radi se o projektu vrijednom 170 milijuna kuna, a čak 72 % neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Radovi će trajati do ožujka 2021. godine.
Kada su u pitanju EU projekti, Jastrebarsko se često uzima kao primjer drugim gradovima. Što se priprema za 2019. i hoće li uskoro krenuti obnova dvorca Erdödy?
-Obnovu dvorca Erdödy prijavili smo na natječaj u okviru Urbane aglomeracije Zagreb, (ITU - integrirana teritorijalna ulaganja) jer je ovo prvi natječaj koji omogućuje potpunu obnovu dvorca i njegovo stavljanje u funkciju. Prema ranijim natječajima objavljenim u sklopu obnove objekata kulturne baštine, dodjeljivana su značajno manja sredstva, a projekt obnove dvorca Erdödy u Jastrebarskom procijenjen je na oko 80 milijuna kuna. Sedam godina radimo i temeljito pripremamo potrebnu dokumentaciju i imamo sve što Natječaj traži. Ovo je povijesna šansa za obnovu dvorca Erdödy. Od ostalih EU projekta valja izdvojiti projekt “kulTura” - prekogranične suradnje gdje nam je partner slovenski grad Črnomelj. Spomenuo bih i izgradnju dječjeg igrališta u Gornjoj Reki, koje se također sufinancira europskim sredstvima. Ukratko da rezimiram uspješnost povlačenja EU novca: u pretpristupnom razdoblju (2007-2013) provedena su tri projekta vrijednosti 16 milijuna kuna. Trenutno provodimo pet projekata vrijednosti 185 milijuna kuna, prijavljeno je devet projekata vrijednosti 92 milijuna kuna, a u pripremi za prijavu imamo još tri projekta vrijednosti više od 60 milijuna kuna. Također, pripremamo i neke nove projekte koji će tijekom 2019. i 2020. biti spremni za prijavu. Mislim da to dovoljno govori o tome koliki naglasak stavljamo na povlačenje bespovratnih sredstava iz Europske unije.
Kad smo već spomenuli dvorac Erdödy, od ove godine su adventski program i klizalište preseljeni u prostor perivoja. Kakve su reakcije? Jesu li građani zadovoljni?
-Reakcije su izvrsne. Imamo puno više mjesta nego u centru grada što nam pruža mogućnost za povećanje sadržaja. Zato je ove godine i nekoliko novosti, poput Craft radionice, projekcije starih slika, božićnog kina na otvorenom, Bajkaonice i Revije pasa. Naravno uz sve to, nije izostala ni tradicionalna podjela božićnih poklona našim najmlađima, škola klizanja, škola hokeja i dječji doček nove godine. Adventski program i drugi sadržaji odvijaju se i na još nekoliko lokacija - u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko otvorena je izložba "Anđeli" Edit Glavurtić. Ukratko, niti jedne godine nije bilo toliko događanja i u gradu imamo pravu jaskansku božićnu bajku. Pozivam sve Jaskanke i Jaskance u naš perivoj, da zajedno uživamo u programima koji smo pripremili za njih.
Na proslavi Dana grada bilo je puno gostiju, a među njima velik broj drugih gradonačelnika i načelnika koji su bez zadrške hvalili Jastrebarsko kao suvremen, moderan i "pametan" grad. Kako je to kad vas kolege hvale i što ćete napraviti da Jastrebarsko nastavi prednjačiti i u narednim godinama?
-Drago mi je da je velik broj gradonačelnika i načelnika došao na proslavu našeg Dana grada, a kao što sam i tada naglasio, cilj nam je da međusobno razmjenjujemo ideje i primjere dobre prakse. Ponosan sam što je mnogima od njih Jastrebarsko primjer, ali ne stidim se ni ja njih pitati za savjet. Vizija razvoja Jastrebarskog je biti grad koji njeguje svoju prošlost, živi sadašnjost i kao „pametan grad“ ulaže u budućnost. Smatram da u godinama koje slijede možemo napraviti puno toga, jer smo postavili čvrste temelje. Jastrebarsko je uređen grad, gotovo da nema godine kad ne dobijemo neku nagradu ili potvrdu za svoj rad, počevši s priznanjima uglednog "Financial Timesa" koji je Jastrebarsko proglasio jednim od deset najboljih malih europskih gradova u privlačenju investitora te isto tako jednim od gradova budućnosti. Dakle, temelji postoje i čvrsti su. Pripremom i realizacijom brojnih projekata dizat ćemo grad na svim razinama – i po kvaliteti života i po gospodarskim mogućnostima te kulturnim sadržajima.
Je li u tim planovima važno i povećanje proračuna? Za 2019. godinu proračun je veći za oko sedam milijuna kuna. Što biste izdvojili kao najvažnije stavke proračuna za 2019. i daljnje planove u sljedećih dvije, tri godine?
-Velik dio sredstava usmjeren je na sanaciju cesta i ulica nakon izgradnje sustava kanalizacije. U tu svrhu u sljedeće tri godine moramo izdvojiti cca 20 milijuna kuna. Time će sva naselja u kojima bude izgrađena nova kanalizacija imati potpuno obnovljene prometnice u punoj širini - kako bismo izbjegli “krpane” ceste. U pregovorima smo i sa županijskom upravom za ceste da se i njihove dionice na taj način cjelovito saniraju.
Osim prometnica krećemo u kompletnu zamjenu rasvjete na području Jaske na LED tehnologiju. Radi se o zamjeni cca 3200 svjetiljki i to po modelu "Ugovora o energetskoj učinkovitosti". Taj projekt procijenjen je na 10 milijuna kuna i trebao bi poboljšati kvalitetu osvjetljenosti, smanjiti troškove održavanja i dugoročno stvoriti uštede u potrošnji električne energije za više od 60 %.
Planiramo projektiranje i pripremu za gradnju novog dječjeg vrtića u Jaski jer želimo u potpunosti riješiti problem neupisane djece na našem području.
U suradnji s Hrvatskim cestama nastavljamo radove na pripremi dokumentacije za završetak obilaznice GG1 (Radnička - Murat),te križanja ulice B. J. Jelačića i novog kraka ulice Petra Svačića prema ambulanti i obilaznici. Također nastavljamo pripreme za prijavu projekta gradnje nove prometnice u gospodarskoj zoni koja će otvoriti nove mogućnosti za investitore, a ujedno će to biti prometnica prema budućem pročistaču otpadnih voda koji bi se trebao početi graditi tijekom 2019. godine.
Ovo su samo neki od najvažnijih projekata. Osim njih na području cijelog grada i naših prigradskih naselja radit ćemo na projektima koji su značajni za svako pojedino naselje. Siguran sam da će i tijekom 2019. godine Jaska biti veliko gradilište i da ćemo realizirati puno važnih projekata za naš grad.
Na kraju, koristim priliku da svim Jaskankama i Jaskancima zaželim sretan i blagoslovljen Božić, a ujedno i obilje zdravlja, sreće te privatnog i poslovnog uspjeha u godini koja je pred nama.

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Zvonimir Novosel

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!