Svjetski dan prve pomoći

03.10.2019. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko obilježilo je Svjetski dan prve pomoći obilaskom svih prvih razreda na području grada Jastrebarskog i općina Klinča Selo, Krašić, Pisarovina i Žumberak

Svjetski dan prve pomoći održava se svake godine  u rujnu. Tom se prilikom prepoznaje važna uloga koju Društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti. Svjetski dan prve pomoći obilježava se od 2001. godine u znak sjećanja na sve žrtve terorističkog napada na zgrade Blizanaca u New Yorku gdje je  tom prilikom poginulo 3000 ljudi.

Tradicionalno, GDCK Jastrebarsko obilježilo je Svjetski dan prve pomoći obilaskom svih prvih razreda na području grada Jastrebarskog i općina Klinča Selo, Krašić, Pisarovina i Žumberak. Svjetski dan prve pomoći 2019. naglasak stavlja na marginalizirane osobe. Izuzeti, odnosno marginalizirati osobu, znači onemogućiti osobi pristup - mjestu, grupi ili privilegiji ili je isključiti iz razmatranja. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često čine osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima.

GDCK Jastrebarsko sprovelo je svoje aktivnosti u razdoblju od 13. do 26. rujna 2019. u četiri osnovne škole na našem području i u trinaest područnih škola na području okolnih općina. Kako bi najbolje naglasili važnost prve pomoći GDCK Jastrebarsko je provelo radionice prevencije nesreća u prometu za djecu prvih razreda uz pomoć slikovnice iz edicije Pomozimo medi Jurici „ Na putu do škole“. Radionice su provedene u OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom i PŠ Domagović, Desinec, Čeglje, Sveta Jana, Petrovina, Volavje, Cvetković i Plešivica, gdje je sudjelovalo ukupno 145 učenika; te u OŠ „ Klinča Sela“ i PŠ Repišće i Kupinec, gdje je sudjelovalo 59 učenika; u OŠ „Vladimira Nazora“ u Pisarovini i pripadajučim PŠ Bratina i Donja Kupčina gdje je sudjelovalo 35 učenika; i u OŠ „ Kardinala Alojzija Stepinca“ u Krašiću i u PŠ Vukšin Šipak gdje je sudjelovalo 26 učenika.
Kroz radionice je ukupno educirano 265 učenika prvih razreda osnovne škole.

Dunja Vlašić

TAGOVI | GDCK Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!