Vincekovo u svetojanskom kraju

26.01.2020. Prvom rezidbom u vinogradu Ivice Martinkovića u Ivančićima, vrijedni svetojanski vinogradari tradicionalno su obilježili blagdan svetog Vinka

I ove godine bilo je veselo i raspjevano u Svetoj Jani u povodu obilježavanja blagdana svetog Vinka zaštitnika vinogradara i vinara. U vinogradu obitelji Martinković u Ivančićima okupio se veliki broj Svetojanaca i njihovih prijatelja, među kojima su bili i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Bilo je ovo već 13. Vincekovo u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Sveta Jana, a ove godine glavni organizatori bili su Tomislav Pavković, predsjednik svetojanskog strojnog prstena i Saša Štula, direktor tvrtke "Dobra berba" koja se već punih osam godina nalazi u zakupu podruma  svetojanske Zadruge. Prvu rezidbu uz asistenciju Ivice Martinkovića obavili su gradonačelnik Novosel i zamjenica župana Nadica Žužak, a blagoslov vinograda obavio je svetojanski župnik Josip Gonan. O tradiciji vinogradarstva i vinarstva u Svetoj Jani i svetojanskoj zadruzi koja je osnovana prije osamdesetak godina, govorio je Josip Falica.

Vincekovo je nezamislivo bez glazbe i pjesme a za to su se i ove godine pobrinuli članovi Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana. Druženje je nastavljeno u veseloj atmosferi ispred podruma svetojanske zadruge uz dobru kapljicu svetojanskoh vinara i kobasice tradicionalno pečene na šibi iznad vatre.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Dobra berba | Udruga vinara i vinogradara Sveta Jana

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!