Za Jaskance sam spreman "potući" se i s Milanom Bandićem

29.06.2018. Zvonimiru Novoselu ovo je već drugi mandat u gradonačelničkoj fotelji, pa nije čudno što građani Jastrebarskog od njega puno očekuju

Od izbora prošlo je nešto malo više od godinu dana. Obično su u prvoj godini očekivanja najmanja, ali Novosel je krenuo s realizacijom najvećeg projekta u povijesti grada sufinanciranog europskim novcem. Naime, 170 milijuna kuna ulaže se u vodnokomunlanu infrastrukturu čime će se Jastrebarsko svrstati među najrazvijenije gradove u Hrvatskoj kada je u pitanju opskrba vodom i odvodnja. Stoga je i naše prvo pitanje bilo vezano baš uz ovaj projekt kojeg provode Vode Jastrebarsko.
-To je projekt kojeg smo započeli pripremati u prošlom mandatu. Ciklus pripreme i provedbe takvih velikih projekata je dugotrajan, a radovi će potrajati sljedeće dvije godine. Zadovoljan sam što smo uspjeli u tome i prvi smo grad u Hrvatskoj koji provodi takav projekt financiran EU novcem.
Što će biti s najavljenom izgradnjom rotora u glavnoj jaskanskoj ulici, a što pak očekujete od najavljene velike investicije HŽ infrastrukture?
-S Hrvatskim cestama smo postigli dogovor. Kružni tok na raskrižju Trešnjevka-Cvetkovačka trebao bi se početi graditi ove godine. Što se tiče investicije modernizacije pruge, tu smo se u fazi projektiranja uspjeli izboriti da Jaska dobije moderna i kvalitetna prometna rješenja. Tako Cvetković i Domagović dobivaju nove ulaze u naselja preko nadvožnjaka, a novi krak Tesline ulice produžava se uz prugu sve do kružnog toka koji će biti sagrađen ispod Veterinarske stanice. Naravno, modernizacija kolodvora i same zgrade značajno će podići kvalitetu željezničkog prometa u našem gradu.
Bili ste veoma optimistični nakon razgovora s ministrom državne imovine kada je u pitanju nekadašnja jaskanska vojarna. Ima li tu kakvih pomaka, i što zapravo planirate na tom prostoru?
-Nadam se da će se ministar držati našeg dogovora. Grad je pripremio sve preduvjete da bismo postupno preuzimali dijelove vojarne i stavljali ih u funkciju. U tijeku je parcelacija područja bivše vojarne prema Urbanističkom planu koji smo donijeli i vjerujem da već u idućoj godini možemo očekivati realizaciju prvog projekta na području vojarne.
Ima li još kakvih većih investicija u najavi za naredno razdoblje?
-Nastavak gradnje prometnice GG1 (od Radničke do Murata) je u fazi projektiranja. To je velik i zahtjevan projekt. Vjerujem da ćemo do kraja mandata uspjeti stvorite sve preduvjete za početak gradnje tog vrlo važnog dijela cestovne mreže koji bi trebao značajno rasteretiti centar grada.
Da se malo vratimo svakodnevnim pitanjima. Velika novost, ali i dobra vijest za roditelje osnovnoškolaca je da će im izdaci za knjige i školski pribor naredne školske godine biti puno manji. Ima svakakvih tumačenja pa Vas molimo da razjasnite što to konkretno djeca dobivaju?
-Učenici 1. do 4. razreda dobit će sve udžbenike i radne bilježnice (osim izbornog predmeta), a učenici 5. do 8. razreda većinu svih udžbenika i radnih bilježnica. Tim modelom maksimalno smo nastojali smanjiti trošak roditeljima osnovnoškolaca, naravno, sukladno raspoloživim sredstvima. Za tu smo mjeru, zajedno sa Zagrebačkom županijom osigurali 700.000 kuna. Knjige će nabavljati škola i plan je da knjige dočekaju djecu prvog školskog dana na klupama. Popis svih osiguranih besplatnih udžbenika i radnih bilježnica može se naći na internetskim stranicama Grada i Osnovne škole Ljubo Babić.
Jaska je prošle, a čini se i ove godine zabilježila pravi baby boom. Planirate li usporedno s tim i proširenje vrtićkih kapaciteta u nekom skorom razdoblju?
-Gradnja još jednog vrtića projekt je u koji ulazimo. Ovog trena razmatramo 2 do 3 potencijalne lokacije, kandidirali smo projektiranje Ministarstvu demografije na raspisan javni poziv. Ukoliko projekt prođe, mogli bismo očekivati građevinsku dozvolu sljedeće godine, nakon čega kreće osiguravanje sredstava i gradnja samog vrtića. Kapacitet tog novog vrtića bio bi za oko 200 djece.
Krajem prošle godine najavili ste reorganizaciju gradske uprave i nekih gradskih ustanova. Gradski vijećnici prihvatili su na nedavno održanoj sjednici predložene promjene. Što zapravo one znače za građane, a što za efikasnost same gradske uprave?
-Način funkcioniranja svake organizacije, pa tako i Gradske uprave mora se usklađivati s vremenom u kojem živimo i radimo. Novom organizacijom formiramo 4 umjesto 2 Upravna odjela. Time ravnomjernije raspoređujemo poslove gradskim službama i činimo ih efikasnijima. Napominjem da dva nova pročelnička mjesta koja će biti otvorena ne znači nova zapošljavanja, već na ta radna mjesta planiramo rasporediti postojeće djelatnike. Također, u sklopu reorganizacije je predviđeno pojačavanje komunalno-redarske službe koja je spuštanjem novih ovlasti s državne razine s jednim čovjekom postala slabo učinkovita. U ovoj godini planiramo popunjavati službu s jednim komunalnim redarom, a u idućoj moguće još sa jednim. Građani će s ovim promjenama dobiti još efikasniju gradsku upravu.
I za kraj, po pokazateljima i nagradama jedan ste od najuspješnijih gradonačel I nika u Hrvatskoj, a zapravo se malo uključujete u nacionalnu politiku. Ima li neki specifičan razlog tome?
-Jaska je moj grad. Tu sam se rodio, tu živim s obitelji i želim da moja djeca ostanu u Jaski. Zato mi je Jaska uvijek bila i ostala na prvom mjestu. Bavljenje nacionalnom politikom ne isključujem u budućnosti, ali Jaska je uvijek prva u srcu. Volim ovaj kraj i volim ove ljude.

Vašu privrženost Jaski vidjeli smo i prije nekoliko dana kada ste javno prozvali gradonačelnika Milana Bandića i pokazali da ste se zbog Jaskanaca spremni "potući" i s jačima od sebe.
-Ne bojim se nikoga i ne želim prihvatiti da bilo tko tretira građane Jaske kao građane drugog reda. Grad Zagreb ima proračun od preko 9 milijardi kuna i da u tome ne mogu naći par tisuća kuna za nadstrešnicu, klupu ili što već treba za pristojno autobusno stajalište kod Savskog mosta kojeg koriste naši putnici, to je meni neprihvatljivo. Sada je potez na gradonačelniku Milanu Bandiću. Puno puta smo ga gledali kako pred televizijskim kamerama grdi svoje službe. Neka to i sada napravi. Neka on preuzme slavu i zasluge, briga me. Meni su moji građani na prvom mjestu. I da, zbog toga ću se i "potući" ako treba.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Zvonimir Novosel

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!