Zlatne ruke Katice Bohaček

17.09.2018. U galeriji Gradskog Muzeja Jastrebarsko, u petak, 14.rujna otvorena je izložba pod nazivom "75 godina strpljenja i ljubavi", naše sugrađanke Katice Bohaček

Izložbom je retrospektivno prikazan životni rad vrijednih ruku Katice Bohaček, tekstilno rukotvorstvo veza, štikanja  i  heklanja, narodna nošnja cvetkovačkog kraja, tradicijska oprema ceremonije vjenčanja, te brojni drugi ukrasni predmeti, poput svetih slika na tekstilu, zastava i amblema pjevačkih, vatrogasnih i  lovačkih društava našeg kraja,  koje je autorica preko sedam desetljeća samostalno izrađivala. 

Rukotvorstvom se Katica počela baviti već kao malena djevojčica uz pomoć svoje majke, a kasnije kada je krenula u školu njezin je talent primijetila učiteljica Zora Buneta koja joj je poklonila mustrice od križića, pa je do svoje petnaeste godine izrađivala predmete na križiće. Potom je na red došlo štikanje na mašinu. Sama je napravila svoju prvu narodnu nošnju, a za udaju naštikala si je krevetninu, kopert deku, stolnjake i tabletiće. Puno je radila i za druge kako bi zaradila za materijal i konac. 

Odlaskom u mirovnu svaki slobodni trenutak koristi za svoj voljeni ručni rad. Danas se radovi Katice Bohaček mogu naći diljem svijeta, od Amerike, Europe i Australije. Prije četiri godine izlagala je u austrijskom Salzburgu na Božićnoj izložbi jaslica. 

O radu Katice Bohaček na otvorenju je govorila Mira Komazec, a izložbu je otvorio jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

I.K.

TAGOVI | Gradski muzej Jastrebarsko | Katica Bohaček

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!