In memoriam- Božidar Baloban 1946. – 2021.

01.03.2021. U nedjelju, 28. veljače u Jastrebarskom je u 75. godini života preminuo Božidar Baloban, jedan od osnivača Radio Jaske i poznati jaskanski TV i radio mehaničar


Božidar Baloban je rođen 22. rujna 1946. u Oroslavju. Po preseljenju roditelja osnovno školovanje završava u Jastrebarskom. Nakon toga se školuje u Industrijskoj školi „Ruđer Bošković“ u Zagrebu i stječe zvanje RTV mehaničar. Godine 1967. u obiteljskoj kući u potkrovlju počinje emitirati preko radio odašiljača kojeg je sam napravio isključivo koristeći znanjem koje je stekao tijekom školovanja. Dvije su godine mladi Jaskanci puštali u eter pjesme za svoj gušt. Službeno emitiranje Radio Jaske počelo je 1969. eksperimentalnim programom.
Prvi koraci nakon Božine kuće nastavljeni su u kuli dvorca Erdödy, a 1971. nakon ukidanja Akademskog kluba tadašnja lokalna radio stanica preseljena je u prostorije ugašenog Akademskog kluba. Tada je bilo najvažnije nabaviti odašiljač jače snage. Upravo je tu bila najveća Božina zasluga jer je u Sloveniji pronašao odašiljač snage 50 wata koji je kupljen zaslugom tadašnjeg vodstva općine Jastrebarsko, i program radija mogao se slušati u samom gradu i bližoj okolici.

Ekipa Radio Jaske 1972. godine, Božidar Baloban prvi slijeva

Preseljenjem u novi prostor Narodnog sveučilišta, Božidar spaja odašiljač na novu antenu i tada se program radija mogao slušati i na širem području tadašnje općine. Kao suradnik na radiju radio je do kraja 1972. kada se radio profesionalizirao, a budući da je Božo bio obrtnik i imao je svoj RTV servis u Jastrebarskom otišao je s radija. Boži je tehnika bila u genima. Jaskanci ga pamte kao vrsnog servisera TV i radio prijemnika. Bio je tada i društveno aktivan za što je primio zaslužena priznanja.
Počivao u miru Božjem!
Posljednji ispraćaj Božidara Balobana bit će u utorak 2. Ožujka u 13 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.
I.K.

TAGOVI | Božidar Baloban

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!