JASKA I SAKSOFON-IMA NEKA TAJNA VEZA

13.05.2020. Sve je počelo od orkestara dobrovoljnih vatrogasnih društava u okolici Jaske

Pošto nije bilo glazbene škole, djeca su svoje prve note usvajala u orkestrima. Tako se i jedno dijete, danas izuzetno važan čovjek na području glazbe, zaljubilo u saksofon.
DRAGUTIN FABIJANIĆ diplomirao je saksofon 1982. godine u klasi prof. Josipa Nochte kao drugi diplomant saksofona u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu. Bio je član VIS-a „CROATAE” s kojim je održao veliki broj nastupa diljem Europe, Kanade i SAD-a, snimio dvije kasete od kojih se na jednoj pojavljuje kao autor svih tekstova, glazbe i aranžmana. Radio je u brojnim glazbenim školama i bio dirigent orkestrima DVD-a u okolici Jaske - što čini i danas. Na taj način je educirao djecu o glazbi i omogućio nekima da se zaljube u saksofon isto kao i on. Danas radi kao ravnatelj Glazbene škole u Jastrebarskom.

Prvi njegov učenik iz jaskanskog kraja bio je Nikola Fabijanić.
NIKOLA FABIJANIĆ diplomirao je i magistrirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1997. godine. Djeluje u kvartetu saksofona „PAPANDOPULO KVARTET”( sopran saksofon), čiji je osnivač i s kojim je 2014. godine osvojio Porin za najbolji album klasične glazbe i druge brojne nagrade. Također djeluje u duu sa suprugom, pijanisticom i čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić. Surađivao je s orkestrom Gaudeamus, Zagrebačkom filharmonijom, Berlinskim sinfonijskim orkestrom, Sinfonijskim orkestrom HV-a... Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu i u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu gdje je predavao jaskanskim saksofonistima Patriku Prežgaju, Dragutinu Roiću i Nikoli Smetku koji danas studiraju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Druga osoba koja se je zaljubila u saksofon, pod dirigentskom palicom Dragutina Fabijanića, je Goran Jurković.
GORAN JURKOVIĆ diploirao je 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Djeluje u „PAPANDOPULO KVARTETU” gdje svira tenor saksofon. Ističe se njegova suradnja s pijanistom Danijelom Detonijem, s kojim ima brojne nastupe. Dirigent je podmladku DVD-a Desinec i radi u Glazbenoj školi u Jastrebarskom kao profesor brojnim učenicima koji ostavljaju iza sebe brojne nagrade na visokoj razini (među njima i gore navedeni studenti Muzičke akademije u Zagrebu).

Treći je saksofonist iz okolice Jaske Tomislav Žužak.
TOMISLAV ŽUŽAK diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. godine. Za vrijeme studija boravio je na Indiana Sveučilištu u Pennsylvaniji, usavršavao se u Parizu na Conservatoire de rayonnement régional te na Konzervatoriju Cergy-Pontoise. Član je „PAPANDOPULO KVARTETA” gdje svira bariton saksofon i djeluje kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Suosnivač je i predsjednik Udruge Diapason, kojoj je cilj promicanje glazbene edukacije i profesionalnih glazbenih izvedbi.

I posljednji saksofonist iz Jaske je Nikola Hrković.
NIKOLA HRKOVIĆ završio je srednju glazbenu školu kod prof. Nikole Fabijanića, a potom i Muzičku akademiju u Grazu. Djeluje u „QUADROPHONE KVARTETU”(alt saksofon), koji je nastao kao kvartet studenata saksofona u klasi prof. Petera Strauba u Grazu. Zaposlen je u Glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu.
Osim što su svi akademski svirači saksofona iz Jaske i okolice, svi su pohađali Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu te sudjeluju u organizaciji Škole saksofona u Jaski već 13 godina. Kad se sve zbroji i oduzme, ovi saksofonisti mogu s ponosom reći „Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas”. I za kraj, kad nekome želimo dobrodošlicu u Jasku možemo slobodno reći,
"Dobro došli u Jastrebarsko, u grad najboljih saksofonista u Hrvatskoj"!

JAKOV FABIJANIĆ

TAGOVI | Srednja škola Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!